Mies ampui "pelottelutarkoituksessa" kiväärillä sisälle asuntoon – seuraavana keväänä laukaus kostettiin verisellä pahoinpitelyllä

Oulun käräjäoikeudessa puitiin Haapavedellä vuonna 2015 tapahtunutta ampumavälikohtausta, joka viipeellä johti myös väkivaltaan ja uhkauksiin.

Tapahtumat saivat alkunsa vuoden 2015 marraskuussa, kun eräs mies ampunut asuttua taloa kiväärillä niin, että luoti meni ikkunasta sisään. Sisällä oli tapahtumahetkellä kolme henkilöä. Laukaus ammuttiin liikkuvasta autosta, ja sen tarkoituksena oli pelotella talossa asuvia.

Korvauksia perittiin tuttua mukiloimalla

Teon selvittelyä ei jätetty viranomaisille, sillä seuraavan vuoden huhtikuussa kolme miestä houkutteli ampujan tutun asuntoon, jossa pahoinpitelivät tämän ja hankkivat ampujan henkilöllisyyden tietoonsa. Miestä hakattiin nyrkein ja kepillä, minkä lisäksi tätä kohti lyötiin kirveen hamaralla.

Pahoinpidellyn miehen verisistä kasvoista otettiin kuva, joka lähetettiin ampumatilanteessa autoa ajaneelle miehelle vaatien 1500 euron korvausta tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta. Uhkausta voimistettiin kertomalla, että jos vaatimuksiin ei suostuta, pahoinpidellylle miehelle ”käy huonosti”.

Väkivalta päättyi, kun miehen lupasivat tuoda toivotut rahat ja korvata tapahtuneen.

Kovimmat tuomiot kostajille, ampujat maksamaan korvauksia

Asuntoa ampunut mies tuomittiin vaaran aiheuttamisesta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta 6 kuukauden ehdolliseen tuomioon. Autoa ajanut mies sai 4 kuukauden ehdollisen tuomion avunannosta vaaran aiheuttamiseen ja törkeään kotirauhan rikkomiseen sekä ampuma-aserikosesta. Heidät määrättiin maksamaan yhdelle asunnossa olleelle 3500 euroa kärsimyskorvauksina.

Neljä korvauksia ampujilta vaatinutta miestä tuomittiin ryöstöstä. Heidän ehdottomat vankeustuomionsa vaihtelivat 1 vuoden 2 kuukauden ehdottomasta vankeusrangaistuksesta 7 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat