Mainos

Mielipiteitä rajusti jakaneen ilotulite-aloitteen äiti: Suomen pitäisi ottaa mallia Espoosta, jossa uusivuosi vastaanotetaan rakettien sijaan laser-esityksellä

1:54

Ilotulitteet pelkkään ammattilaiskäyttöön rajaava kansalaisaloite keräsi noin puolet allekirjoituksista vain parissa päivässä. Samaan aikaan käynnistyi tämän vuoden ilotulitekauppa.

Aloitteen takana on eläin-, terveys- ja vammaisjärjestöjä, jotka ovat perustelleet rajaamista muun muassa terveysvaaroilla, ympäristökuormituksella sekä eläinten stressillä.

– Aloite on todella tärkeä koko eläinsuojeluväelle. Ilotulitteista on ollut valtavasti haittaa, aloitteen alulle pannut Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo.

– Niistä on haittaa ihmisillekin. Silmävammojen lisäksi tulee kuulo- ja ihovaurioita. Ilotulitteet myös aiheuttavat noin sata tulipaloa vuodessa. Pelastuslaitos ja poliisit voisivat tehdä paljon hyödyllisempääkin työtä kuin hoitaa niitä.

Luukkainen toivoo, että mallia otettaisiin esimerkiksi Espoon kaupungista, joka järjestää uudenvuoden kunniaksi ilotulituksen sijaan laser-esityksen.

Aloite luovutetaan uudelle eduskunnalle

Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut nyt yli 55 000 ihmistä. Luukkaisen mukaan aloitteen suosio kertoo siitä, että asia on ihmisten mielestä tärkeä.

Nimienkeruu aloitteeseen jatkuu yhä, ja se on tarkoitus jättää vasta uudelle eduskunnalle.

– Tavoitteena on saada kasaan niin paljon nimiä kuin mahdollista. Silloin meillä on voimaa aloitteen takana, ja eduskunnan täytyy myös kuunnella sitä.

Aloite on saanut runsaasti myönteistä palautetta, mutta myös kriittisiä mielipiteitä on esitetty muun muassa ilotulitteiden maahantuojien taholta. 

– Arvostelijat uskovat, että ilotulitteiden kieltäminen johtaisi niiden salakuljettamiseen. Huomautan heille vain, että salakuljetus on laittomuus, Luukkainen toteaa. 

Klo 22:06: Jutusta poistettu lyhyt maininta Ruotsista. Lisäksi otsikosta poistettu Ruotsin mainitseminen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja