50 000 nimeä täyteen! Kansalaisaloite kieltäisi ilotulitteiden myynnin kaupoissa

Ilotulitteet myynnissä – kansalaisaloite vireillä 2:03

Ilotulitteiden rajaamista vain ammattikäyttöön vaativa kansalaisaloite on saanut kasaan 50 000 allekirjoitusta.

Neljätoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä avasi ennen itsenäisyyspäivää Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen ja sitä tukevan kampanjan, jonka tavoitteena on merkittävästi vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.

Aloite rajaisi luokkien F2 ja F3 ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön.

Aloite keräsi noin puolet allekirjoituksista vain parin päivän aikana. Kansalaisaloite.fi -palvelun mukaan iso piikki allekirjoituksiin tuli juuri ilotulitteiden tultua myyntiin kauppoihin. Ilotulitteiden myynti on sallittua joulukuun 27.–31. päivänä.

50 000 kannatusilmoituksen täyttyminen tarkoittaa, että aloite on etenemässä eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen mukaan kuluttajien käyttöön jäisivät lähinnä tähtisadetikut ja paukkuserpentiinit.

Rajoitetaan jo

Monet pelastuslaitokset rajoittavat jo nykyään uudenvuoden ilotulittamista turvallisuussyistä. Esimerkiksi ilotulitteiden käyttö keskusta-alueilla on monilla paikkakunnilla kielletty. Lisäksi ilotulitteiden hallussapito on kielletty alaikäisiltä.

Aloitteen mukaan rajoitukset ovat vähentäneet mutteivät poistaneet esimerkiksi ilotulitteista aiheutuvia silmävammoja.

Tukesin luvuista selviää, että esimerkiksi viime uutenavuotena ilotulitteet aiheuttivat 12 silmävammaa. Aloitteessa sanotaankin, että rajoitukset ovat vähentäneet, mutta eivät poistaneet ilotulitteista aiheutuvia silmävammoja.

–  Julkiset ilotulitukset aiheuttavat harvemmin vammoja tulittajille ja sivullisille.

Aloitteen alullepanijat kiinnittävät huomiota myös siihen, että huvilakauden päättäjäiset eli venetsialaiset ovat ilmiönä laajenemassa. Elokuun lopulla ilotulittamiseen on yleinen lupa venetsialaistapahtumissa monien pelastuslaitosten alueilla.

–  Venetsialaisten laajentuminen ilmiönä ja ilotulitealan toiminnanharjoittajien ilotulitekaupan markkinoiden kasvu ovat tapahtuneet samaan aikaan, kun pelastuslaitokset ovat vapauttaneet ilotulitteiden käyttöä ilmoitusmenettelystä kemikaaliturvallisuuslain 92. pykälän nojalla. Kun otetaan huomioon kehityksen ja ilotulitteiden aiheuttamat haitta- ja vaaratekijät, olisi ilotulitteiden käytön laajentumisen aiheuttamien riskien hyväksyttävyys saatava demokraattisen päätöksenteon arvioitavaksi, aloitteessa sanotaan.

Aloite ei koske tähtisadetikkuja, pieniä paukkupommeja tai kipinäsuihkuja, jotka ovat niin kutsuttuun F1-luokkaan kuuluvia pyroteknisiä tuotteita. Aloitteessa todetaan, että EU:n jäsenvaltiot eivät saa rajoittaa niiden myyntiä.

Ehtiikö eduskunta käsitellä?

Aloitteen 50  000 kannatusilmoitusrajan ylittyminen tarkoittaa sitä, että eduskunnalla on velvollisuus käsitellä aloite. Käsittelyaikataulu jää kuitenkin eduskunnan harkittavaksi.

Vielä ei tiedetä, ehtiikö nykyinen eduskunta käytännössä käsitellä Rajat räiskeelle -aloitetta. Kansalaisaloite raukeaa, jos sitä ei ole ehditty käsitellä vaalikauden loppuun mennessä.

Eduskunta on parhaillaan joulutauolla, joka päättyy loppiaisen jälkeen. Vaalikausi päättyy huhtikuun eduskuntavaaleihin.

 

Lue myös:

    Uusimmat