Helsinkiläinen ruokakauppa päätti olla myymättä ilotulitteita, palautevyöry yllätti kauppiaan – "Ei tässä haluta toimia minään moraalinvartijana"

Ilotulitteet myynnissä – kansalaisaloite vireillä 2:03
Ilotulitteet nyt myynnissä – kansalaisaloite vaatii rajoituksia

Ilotulitemyynnin sesonki käy nyt kuumimmillaan, rakettien ampuminen on sallittua uudenvuodenyönä iltakuudesta kello kahteen yöllä. Kaikki kaupat eivät kuitenkaan ilotulitteita myy.

Helsinkiläinen K-Supermarket Redi on yksi niistä, jotka ovat päättäneet olla myymättä tulitteita kuluttajille. Syyksi kauppiasveljekset kertovat Kalasataman alueen koirien ja koiranomistajien elämän helpottamisen.

– Ilotulitteiden ympäristövaikutus ei myöskään ole mielestämme kovinkaan järkevä, kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala kirjoittavat Facebookissa.

Teemu Tikkalan mukaan päätös olla myymättä raketteja kypsyi parin viime vuoden aikana.

– Itsellänikin on koiria ja asun alueella, jossa paukkuu paljon. Kalasatama on tiivis kaupunkialue, niin halusimme sitten osaltamme helpottaa täällä tätä tilannetta, Tikkala perustelee MTV Uutisille.

Runsaasti palautetta

Facebookissa tapaninpäivänä julkaistu ilmoitus kauppiaiden ilmoitus on kerännyt satoja kommentteja ja lähes 11 000 reaktiota. Tikkala sanoo, että palautevyörystä suurin osa on ollut kiittelevää.

Jonkin verran on tullut myös vastustusta, osin kovasanaisiakin. Tikkalan mukaan tämä yllätti hieman, saahan raketteja vielä suuresta osasta Helsingin kauppoja.

– Ei me tässä olla muihin vaikuttamassa tai haluta toimia minään moraalinvartijana, että kaikkien pitäisi toimia kuten me.

Ilotulitemyynnin lopettaneita kauppoja on ollut viime vuosina muitakin, mutta Tikkala arvioi, että palautteen runsas määrä voi johtui nyt otollisesta hetkestä. Ilotulitteiden kuluttajamyyntiä vastustava kansalaisaloite on kerännyt viime päivinä kannatusta ja huomiota.

– Ehkä alue ja aika tälle oli nyt se, mikä natsasi. Mutta kyllä se palautteen määrä yllätti, Tikkala sanoo.

Kansalaisaloite lähestyy 50 000 allekirjoittajan rajaa

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite pyrkii kieltämään ilotulitteiden kuluttajamyynnin kokonaan. Sen taustalla on neljätoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä.

Kansalaisaloite on saavuttamassa eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan. Tänään kuudelta illalla nimiä oli kertynyt jo yli 44 000. Nimien keräämiselle on aikaa ensi kesäkuun alkupäiviin asti.

Lue myös:

    Uusimmat