Pitäisikö ilotulitteet kieltää kuluttajilta? Eduskunta käsitteli ilotulitteiden kieltoon tähtäävää kansalaisaloitetta

Eduskunta käsitteli keskiviikkona kansalaisaloitetta, joka tähtää kuluttajille myytävien ilotulitteiden rajoittamiseen. Voit katsoa eduskunnan lähetekeskustelun ensimmäisen osan tässä artikkelissa olevalta videota.

Lähetekeskustelu keskeytettiin täysistunnon alussa ajanpuutteen vuoksi, mutta edustajat jatkavat puheenvuorojaan aiheesta, kun istunnon muut asiat on käsitelty. 

Yli 65 400 allekirjoitusta kerännyt aloite luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi 7. marraskuuta.

Lakialoitteessa vaaditaan F2- ja F3-luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamista, eli käytännössä ilotulitteiden kieltämistä kuluttajakäytössä. Ilotulitteita saisi jatkossa ostaa ja käyttää vain ammattilaiset. 

Vaarattomammat F1-luokan räjähteet, kuten esimerkiksi tähtisadetikut ja paukkukaramellit, olisivat edelleen sallittuja myös kuluttajille. 

Aloitteen takana on 15 terveys- ja eläinjärjestöä, joiden mukaan sen tarkoituksena on vähentää ilotulituksista aiheutuvia haittoja, erityisesti silmävammoja ja tulipaloja, sekä edistää juhlijoiden turvallisuutta. Lisäksi tarkoituksena on lievittää eläinten stressiä sekä hillitä ympäristön kuormittumista.

Lue lisää: 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja