Mielihyvän lähde voi olla ainoa turva – miten addiktiosykli murretaan?

Mitä merkit voivat kieliä addiktiosta? 0:47
Nämä merkit kertovat riippuvuudesta esimerkiksi alkoholiin.

Moni aloitti vuoden tipattomalla tammikuulla tai muulla terveystempauksella. Kysyimme kahdelta asiantuntijalta, miten addiktiosta oikeasti pääsee eroon.

Helmikuu tietää joillekin tipattoman tammikuun päättymistä tai jonkin muun terveystempauksen loppua. 

Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten addiktio todella voidaan nujertaa. Vieraana olivat A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki ja väitöskirjatutkija Ilkka Vuorinen Tampereen yliopistosta.

Tipaton tammikuu on hyvä asia

Jouhki pitää tipatonta tammikuuta ja lakkoja myönteisenä asiana. Niistä on hyötyä terveydelle esimerkiksi jaksamisen kannalta.

Samalla ihminen tulee todennäköisesti kiinnittäneeksi huomiota esimerkiksi juomistottumuksiinsa tai tupakointiin.

– Tämäntyyppiset asiat ovat suotuisia, hän sanoo.

Vuorinen pohtii, että joillain voi toimia se, että kiskaisee itsensä itsensä irti riippuvuudesta kertarysäyksellä. Tauoista voi tulla eteenpäin vievää onnistumisen kokemusta, vaikka sattuisikin repsahduksia.

– Lyhytkin tauko on kotiin päin, hän sanoo.

Tauko voi saada tarkastelemaan omia tottumuksia.

Riippuvuuksiin vaikuttaa aivojen palkitsemisjärjestelmä

Riippuvuuksien synty on monitahoinen asia. Tiedetään, että addiktoivat aineet ja asiat vaikuttavat aivojen palkitsemisjärjestelmään. 

Taustalla on mielihyvähakuinen käyttäytyminen ja asiaan liittyy välittäjäaine dopamiini, jonka taso ensin nousee ja sitten laskee ja sitä pitää saada lisää.

– Aivot oppivat aika nopeasti siihen, että jokin tuottaa mielihyvää ja sen takia sitä tavoitellaan uudestaan, Jouhki sanoo.

Aine tai muu mielihyvän lähde voi syrjäyttää luonnollisia mielihyvän lähteitä elämästä, jos sitä toistetaan tarpeeksi. Ihminen alkaa etsiä riippuvuuden kohdetta yhä enemmän.

– Siinä on sykli, josta on hyvin vaikea päästä eroon omin avuin, sanoo Jouhki.

Ikävissä hetkissä tuo mielihyvän lähde voi olla joillekin ainoa turva, jonka äärelle palataan. Sykli voimistuu, kun mielihyvän lähde tuo hyvää oloa ikävien asioiden keskellä.

Riippuvuuksien takana monia syitä

Riippuvuuksien takana voi olla monenlaisia syitä. Vuorinen pohtii, että joku voi haluta paeta todellisuuden ikäviä asioita ja addiktiota aiheuttava tekijä voi auttaa jollain tapaa kestämään ikävää tilannetta.

Mielihyvän nousua seuraa mielihyvän lasku ja kurja olo voi lisätä riippuvuustoiminnan tavoittelua.

Jouhki lisää, että nykyaika on hyvin kuormittavaa mielelle. Elämme teknologiavetoisessa yhteiskunnassa ja jatkuvan ärsyketulvan keskellä. Aivoille tämän kaiken käsittely voi olla haastavaa.

Samaan aikaan vanhat auktoriteetit ovat murentuneet, yhteisöllisyys on murroksessa ja turvaverkot ovat muuttaneet muotoaan tai vähentyneet. Kasvokkaista kanssakäymistä voi olla vähemmän. 

Jouhki sanoo, että tällaisten paineiden keskellä ihmisen mieleen voi nousta ikään kuin pakotarvetta. Halulla paeta todellisuutta tiedetään olevan yhteys addiktioiden kehittymiseen.

Riippuvuudesta voi päästä eroon.

Oma tahto ja oikea apu auttavat eroon

Apua kannattaa aina hakea. Riippuvuuksista voi olla mahdollista päästä eroon omin avuinkin. Jos tilanne on kehittynyt pahaksi eikä lopettaminen tai vähentäminen onnistu, tulee viimeistään hakea apua.

Oma motivaatio ja oma tahto ovat tärkeimmät asiat. Ne voivat ohjata kohti kohtuullisuutta tai kokonaan lopettamista. Se on opettelua ja itsensä opettamista, kuten elämässä yleensäkin.

Joistain voi tuntua mahdottomalta päästä addiktiosta eroon. Jouhki muistuttaa, että onnistumisia nähdään koko ajan. Oikeanlaisen avun löytäminen on tärkeää.

Matalan kynnyksen apukeinona voivat toimia vertaisryhmät. Ne auttavat muistamaan, että ongelman kanssa ei olla yksin.

Katso koko haastattelu alta:

Pahojen tapojen psykologia - miten addiktio nujerretaan? 11:10

Miten eroon addiktiosta? Vieraana A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki ja väitöskirjatutkija Ilkka Vuorinen Tampereen yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat