Mielenosoitusten karmea hinta Iranissa: Ihmisoikeusjärjestö kertoo systemaattisesta kidutuksesta – ruoskintaa, valeteloituksia ja julma "kanakebab"

Iranin viranomaiset ovat syyllistyneen valtavaan määrään järkyttäviä ihmisoikeusloukkauksia, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty raportissaan. Vangittuja mielenosoittajia on kidutettu systemaattisesti, järjestö kertoo.

Amnestyn raportti kertoo hakkaamisista, ruoskimisista, sähköiskuista, vesikidutuksesta ja seksuaalisesta väkivallasta.

Kiduttajat käyttivät raportin mukaan myös “kanakebabiksi” kutsumaansa metodia, jossa uhri laitetaan roikkumaan käsistä ja jaloista, mikä tuottaa kohteelleen kovaa kipua ja painetta.

Myös psykologista kidutusta on käytetty muun muassa valeteloitusten muodossa.

Laajamittainen kidutus on maan viranomaisten vastaus marraskuussa 2019 alkaneille mielenosoituksille.

Amnestyn mukaan maan Iranin turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoituksia ampuma-aseita ja muuta väkivaltaa käyttäen.

Ampumahaavoja saaneita mielenosoittajia ja sivullisia haettiin pidätettäväksi sairaalasta, ja väkivalta jatkoi myöhemmin pidätyskeskuksissa.

Uhreiksi joutui niin miehiä, naisia kuin lapsiakin.

Ankaria tuomioita kidutuksen avulla

Kidutuksen ja psykologisen väkivallan avulla pyrittiin paitsi rankaisemaan ja nöyryyttämään vankeja, niin myös saamaan sen avulla heilta tunnustuksia ja raskauttavia lausuntoja.

Satoja mielenosoittajia on tuomittu vankeuteen tai ruoskittavaksi. Myös useita kuolemanrangaistuksia on jaettu suljettujen ovien takana järjestetyissä oikeudenkäynneissä.

Amnestyn tänään julkaisemaan raporttiin on haastateltu 60 ihmisoikeusloukkausten uhria tai uhrien läheistä. Lisäksi tutkimuksessa on analysoitu videomateriaalia, viranomaislausuntoja ja oikeuden dokumentteja.

Lue myös:

    Uusimmat