Raju video vangin kidutuksesta Venäjällä: Uhrin päätä hierotaan jalalla lattiaan ja päälle virtsataan

Karmea video Venäjän vankilasta julki: Vankia retuutetaan ja päälle virtsataan 0:38
Karmea video Venäjän vankilasta julki: Vankia retuutetaan ja päälle virtsataan.

Venäjällä tutkitaan vankiloissa tapahtunutta kidutusta ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Viisi vankilatyöntekijää on saanut potkut ja useita rikostutkimuksia on aloitettu. Nyt uutistoimisto Reuters on julkaissut todistusaineistoon kuuluvan videon epäinhimillisestä kohtelusta. 

Kidutusta ja seksuaalista hyväksikäyttöä on raportoitu vankilassa Saratovin alueella noin 700 kilometriä Moskovasta kaakkoon. 

Viranomaisten mukaan tapaukset paljastuivat sen jälkeen, kun vankien oikeuksia valvova Gulagu.net -ihmisoikeusryhmä alkoi julkaista todistusaineistoa organisoidusta väkivallasta vankilassa. 

Kidutuksesta vuosi todistusaineistoa

Järjestö kertoo saaneensa haltuunsa suuren määrän vuodettuja dokumentteja, valokuvia ja videoita, jotka todistavat, että vankilan johto on järjestänyt satojen ihmisten kidutusta ja raiskauksia toisten vankien toimesta.

Uutisroimisto Reutersin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka mustelmilla olevan puolialastoman vangin päätä hierotaan lattiaan ja hänen päälleen virtsataan. 

Nyt Venäjän viranomaiset tutkivat, ovatko videot ja muut todisteet aitoja. 

Gulagu.netin perustajan Vladimir Osechkinin mukaan ihmisoikeuksia loukataan useissa vankiloissa Venäjällä. 

– Kidutusjärjestelmä on ollut ja on yhä voimassa, vaikka viranomaiset pelkäävät myöntää sitä, Osechkin sanoo Reutersille.  

Epäinhimillisestä kohtelusta raportoitu aiemminkin

Vankilaolosuhteet Venäjällä ovat olleet erityissyynissä sen jälkeen, kun vangittu oppositiojohtaja Alexei Navalnyi kertoi elämästään vankilassa. Lisäksi kuusi entistä vankia on kertonut uutistoimisto Reutersille tulleensa säännöllisesti vartijoiden pahoinpitelemiksi. He kertoivat myös toistuvista seksuaalisista hyväksikäytöistä, henkisestä painostuksesta ja lääketieteellisen hoidon laiminlyönneistä. 

Uusien paljastusten seurauksena viisi kokenutta vankilaviranomaista on irtisanottu. Yksi heistä on kyseisen vankilan johtaja ja toinen alueellisen vankihallinnon johtaja.

Vankien oikeuksia loukkaava vankilatyöntekijä voidaan tuomita Venäjällä enimmillään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat