Kuusi suomalaista ilmastoaktivistia poliisin säilössä Ruotsissa – aktivistit otettiin kiinni jo satamassa

Suomalaisia aktivisteja otettiin kiinni keskiviikkona 24.8. Ruotsin satamassa Tukholmassa. Mielenosoittajat olivat matkalla Gotlantiin. MTV Uutiset tavoitti Märstan säilössä istuvan Anders Brandtin kommentoimaan tapahtunutta. 

Mielenosoittajien tarkoituksena oli matkustaa Gotlantiin, Take Concrete Action -nimiseen mielenosoitukseen. Mielenosoituksen kohteena oli Cementan tehdas. Kokoontumiskutsussa kerrottiin, että tehdas tuottaa 3—4 prosenttia koko Ruotsin vuosittaisista ilmastopäästöistä.

Nyt säilössä olevat mielenosoittajat saapuivat Viking Linella Ruotsiin keskiviikkona aamulla. Tämän jälkeen asiat eivät menneet aivan suunnitelmien mukaan. Brandt kertoo, että heti terminaalissa Ruotsin poliisi poimi joukosta erilleen joitakin matkustajia.

– Meidät otettiin sivuun odottamaan, eikä meille kerrottu miksi. Meiltä otettiin henkilöllisyystodistukset. Odottelimme puolisen tuntia ja silloin yritin kysyä, miksi meidät on otettu sivuun tällä tavalla. Minulle ei vastattu.

Brandt kertoo, että heidät vietiin terminaalista poliisiautoon ja hän yritti kysyä, minne heitä viedään. Poliisi ei hänen kertomansa mukaan osannut vastata. Brandt kertoo nähneensä itse, että kolme muuta mielenosoittajaa vietiin poliisiautoihin ja kuulleensa jälkeenpäin, että suomalaisia otettiin kiinni kaikkiaan kuusi. Brandt sanoo, ettei tunne muita säilössä näkemiään suomalaisia mielenosoittajia entuudestaan.

Epäillään yleisen järjestyksen ja turvallisuuden häirtsemisestä

Brandt ja muut vietiin poliisiasemalle kuulusteluihin. Tällä hetkellä heitä pidetään säilössä Märstan säilöönottokeskuksessa.

–Tavarat katsottiin läpi hyvin tarkkaan, kaikki mitä minulla on mukana. Siihen tuli eräs siviilivaatteisiin pukeutunut poliisinainen, joka alkoi vihaisesti kysellä, miksi olen Ruotsissa ja mitä aion tehdä Ruotsissa. Olin hyvin peloissani.

Kuulusteluissa Brandtille selitettiin, että Ruotsin poliisi haluaa selvittää tarkemmin, miksi hän on tullut Ruotsiin. Ruotsin rajavalvonta vahvistaa tiedon:

– Olemme pysäyttäneet heidät, koska epäillään, että he häiritsevät yleistä järjestystä ja turvallisuutta toiminnassa, sanoi rajapoliisin päättäjä Petra Gardos Ek.

Brandt on aiemmin osallistunut Elokapinan mielenosoituksiin Suomessa, mutta sanoo lähteneensä Ruotsin mielenosoitukseen yksityishenkilönä, eikä minkään yhdistyksen tai järjestön edustajana.

– Olen Suomessa istunut tiellä ja Suomen poliisi syyttää minua poliisia vastaan niskoittelusta, mutta en ole saanut siitä vielä tuomiota. En tullut Ruotsiin rikkomaan lakia, se ei missään vaiheessa ollut suunnitelmani. En ole väkivaltainen.

Brandtin tietojen mukaan hänet aiotaan karkottaa takaisin Suomeen ja hän uskoo saavansa matkustuskiellon Ruotsiin. Hän ja muut eivät vielä tiedä, koska pääsevät takaisin Suomeen. Vielä jutun kirjoittamisen hetkellä perjantaina iltapäivällä, Brandt ja viisi muuta suomalaista aktivistia olivat edelleen säilössä.

Brandt sanoo, ettei tiedä, miksi ja miten hänet oli yksilöity ennakkoon Ruotsin poliisin silmissä vaaralliseksi. Hän ei ollut ilmoittanut aikeistaan osallistua mielenosoitukseen missään sosiaalisen median kanavissa, eikä hänellä ollut satamassa yllään mitään Elokapinan tai muiden järjestöjen tunnuksia.

– Oikeus osoittaa mieltä on ihmisen perusoikeus. Ei ole millään tavalla rikos mennä naapurimaahan mielenosoitukseen.

Anders Brandt toimii myös Vihreissä nuorissa. Vihreät nuoret ilmaisivat kantansa aiemmin tänään ja vaativat kiinniotettujen välitöntä vapauttamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja