Mainos

Mielenosoittajia koolla Unkarin parlamentin edustalla

Unkarin pääoppositiopuolue Fidesz on torjunut tuoreeltaan hallituksen ehdotuksen neuvotteluista Budapestia ravistelleiden mielenosoitusten ja mellakoiden rauhoittamiseksi.

Unkarin pääkaupungissa Budapestissä mielenosoittajia saapui pitkin iltaa parlamenttirakennuksen edustalle osoittamaan mieltään hallitusta vastaan. Heitä oli illalla tuhatkunta, kertoo Unkarin televisio.

Osa mielenosoittajista vaati, että ainakin puolet 386 kansanedustajasta luopuisi valtakirjastaan, jotta voitaisiin järjestää ennenaikaiset vaalit, kertoi Unkarin uutistoimisto MTI. Mielenosoittajat vetosivat unkarilaisiin, jotta nämä painostaisivat vaalipiireissään kansanedustajia luopumaan valtakirjoistaan.

Rauhanomainen väkijoukko vaatii sosialistisen pääministerin Ferenc Gyurcsanyn eroa. Hallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat jo viidettä päivää.

Aiempina päivinä mielenosoittajien määrä on noussut yli 10 000:n, ja protestit ovat ryöstäytyneet mellakoiksi. Yhteenotoissa on loukkaantunut arviolta 250 ihmistä ja saman verran on otettu poliisin hoteisiin.

Unkarin oppositio torjuu neuvottelut hallituksen kanssa

Unkarin pääoppositiopuolue Fidesz on torjunut tuoreeltaan hallituksen ehdotuksen neuvotteluista pääkaupunkia Budapestia ravistelleiden mielenosoitusten ja mellakoiden rauhoittamiseksi.

Fideszin mukaan maan hallitus on laiton, koska pääministeri Ferenc Gyurcsany on myöntänyt valehdelleensa äänestäjille voittaakseen huhtikuun vaalit. Puolue suostuisi neuvottelemaan presidentin ja parlamentin puhemiehen kanssa.

Budapestissa varaudutaan samalla uusiin hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin.

Viime yönä mielenilmaukset sujuivat pääasiassa rauhallisesti. Alkuyöstä jälleen yli 10 000 ihmistä kokoontui parlamenttitalon edustalle vaatimaan pääministerin eroa.

Erillisissä yhteenotoissa loukkaantui kuitenkin yli kymmenen ihmistä, kertoo uutistoimisto MTI.

Poliisi oli varautunut mielenosoituksiin järeästi siltä varalta, että ne edellisöiden tapaan kiihtyisivät mellakoinniksi. Aamupuolella yötä poliisi hajotti 200-300 nuoren joukon, joka heitteli poliiseja kivillä. Poliisi ajoi takaa myös parlamentin eteen kokoontunutta kymmenien skinheadin ryhmää ja pidätti muutamia ihmisiä.

Mielenosoitukset saivat alkunsa julkisuuteen päässeestä ääninauhasta, joka paljasti pääministerin valehdelleen äänestäjille viime kevään vaaleissa.

Oppositio perui mielenosoituksensa

Unkarin pääoppositiopuolue Fidesz perui tänään viikonlopulle suunnittelemansa mielenosoituksen levottomuuksien pelossa, ilmoitti puolueen edustaja. Puolue pelkäsi, että lauantaiksi kaavailtu hallituksen vastainen kokoontuminen saattaisi äityä väkivaltaiseksi.

Mielenilmaus siirrettiin pidettäväksi lokakuun alussa järjestettävien paikallisvaalien jälkeen.

Satojentuhansien ihmisten odotettiin osallistuvan Fideszin mielenosoitukseen. Puolue päätti kuitenkin noudattaa presidentti Laszlo Solyomin ja pääministerin vetoomusta kansankokouksien välttämisestä, jotta levottomuuksilta vältyttäisiin.

Mielenosoittajat ovat jo neljänä iltana peräkkäin kokoontuneet Budapestin keskustaan vaatimaan pääministerin eroa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.