"Miehuuskoe" poistuu, mutta varusmiesliitto tyrmää kohun kevyemmästä armeijasta: "Ei tehdä pullamössöä"

Uusia varusmiespalveluksen koulutusmenetelmiä testataan 2:47
Puolustusvoimat testaa uusia koulutusmenetelmiä.

Varusmiesliiton puheenjohtaja tyrmää mediassa esille nousseen väitteen siitä, että armeijasta tehtäisiin Koulutus 2020 -ohjelman myötä entistä kevyempi. Liitto näkee tulevat muutokset positiivisessa valossa.

– Ihmisille on syntynyt väärä käsitys, että armeijasta olisi jäämässä näitä raskaita suorituksia pois, Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula toteaa.

Tarkoitus on sen sijaan lähteä liikkeelle pehmeämmin ja edetä kohti raskaampia harjoituksia. Lähtökohtana on, että mahdollisimman harva keskeyttäisi palveluksen. Näin mahdollisimman moni pääsisi vaiheeseen, jossa tehdään rankempia suorituksia.

– Armeijasta ei ole tarkoitus tehdä pullamössöä. Siihen puolen vuoden tai vuoden palvelukseen mahtuu kyllä monta kovaa marssia, vaikka liikkeelle lähdetään kevyemmin, Pajula kertoo.

Heikompi lähtökunto ei saisi olla syy keskeyttämiseen

Kun aloitus on pehmeämpi, myös heikomman lähtökunnon omaavat saavat mahdollisuuden kohottaa kuntoaan keskeyttämisen sijaan. Tarkoitus onkin laskea keskeyttämisprosenttia, joka on korkeimmillaan palveluksen alussa.

– Yleensä ne, jotka joutuvat keskeyttämään ovat juuri niitä, jotka kaikista eniten tarvitsisivat sen armeijan antaman kuntokuurin, Pajula sanoo.

Pajulan mukaan ideana ei ole ennenkään ollut karsia heikkokuntoisempia varusmiehiä ”miehuuskokeeksi” kutsutulla rasittavalla marssilla. Hän huomauttaa, että palveluksen keskeyttäjät ovat pois myös Puolustusvoimien resursseista.

Uudet opetusmenetelmät tehostavat koulutusta

Koulutus 2020 -ohjelman yhtenä tavoitteena on, että varusmiesten koulutus kohtaisi paremmin nykynuorten elämän. Tämä tarkoittaa, että monia asioita harjoitellaan esimerkiksi simulaattoreilla ennen maastoon siirtymistä.

Pajula näkee tämän tehostavan koulutusta. Muutos ei tarkoita, että armeijassa vain pelattaisiin älylaitteilla päivät pitkät. Esimerkkinä hän nostaa esille ampumaharjoittelun.

– Kyse on nimenomaan siitä, että pystytään harjoittelemaan yksityiskohdat etukäteen ja sitten, kun mennään esimerkiksi sinne ampumaradalle, niin tiedetään jo mitä tehdään ja pystytään heti ryhtyä hiomaan sitä tekniikkaa, Pajula toteaa.

Pussilounaat eivät toimineet kovissa pakkasissa

Varusmiesliitto sai tammikuussa paljon palautetta Koulutus 2020 -ohjelmaan liittyvästä pussilounaskokeilusta. Pajula ymmärtää kokeilun taustalla vaikuttavan ajatuksen koulutuksen tehostamisesta. Hän on kuitenkin sitä mieltä, ettei pussilounas toimi kaikissa olosuhteissa.

– Oli 25 astetta pakkasta ja varusmiehille annettiin sellainen lounas mukaan, jossa piti sekoittaa keskellä metsää veteen jauhetta. Siitä piti saada energia ja ravinteet, joita tarvitsee. Se ei ollut mielestäni ollenkaan hyvä juttu, Pajula kuvailee.

Hän toivoo, että varusmiesten palautteet otetaan vastaisuudessa huomioon, kun koulutusta kehitetään.

Lue myös:

    Uusimmat