Miehiä naisvaltaisille ja naisia miesvaltaisille aloille

Työterveyslaitos yrittää tasapainottaa jyrkästi kahtiajakautuneita työmarkkinoita muun muassa roolimallien ja asennekasvatuksen avulla.

Työmarkkinat ovat jakautuneet Suomessa naisten ja miesten töihin erityisen jyrkästi jopa muihin EU-maihin verrattuna. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä vain kymmenesosa on miehiä ja poliiseista taas naisia on vain kymmenen prosenttia.

Työterveyslaitos on kehittänyt EU-rahalla toimintamallin, jolla pyritään ehkäisemään tätä kahtiajakoa. Nuoria pyritään motivoimaan omalle sukupuolelle epätyypillisiin valintoihin myönteisten kokemusten kautta.

Jo varhaiskasvatuksessa voidaan tuoda esimerkiksi tekniikkaa tutuksi sekä tyttöjen että poikien kokemuspiiriin liittyvien harjoitusten avulla. Myös roolimalleja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi niin, että miesopiskelijat esittelevät pojille sosiaali- ja terveydenhoitoalaa.

Työpaikoilla pitäisi kiinnittää huomiota usein huomaamattomiinkin asenteisiin, jotka ylläpitävät työmarkkinoiden jakautumista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat