Microsoft-pomo antoi vakavan varoituksen Googlesta: "Painajainen"

Näin toimii Googlen käänteinen kuvahaku 0:50
KATSO MYÖS: Näin toimii Googlen käänteinen kuvahaku. Sen avulla voit hakea tietoa Googlsta myös kuvien avulla.

Microsoftin toimitusjohtaja pitää Googlen ylivoimaista asemaa uhkana.

Microsoftin toimitusjohtaja varoitti oikeudessa kansalaisia Googlen ylivoimaisesta asemasta. Satya Nadellan mukaan tulevaisuudesta saattaa tulla "painajainen", mikäli hakukonejätin etulyöntiasema jatkuu, kertoo CNN.

"Heräät aamulla, peset hampaat, sitten googlaat"

Googlea syytetään oikeudessa kilpailusääntöjen rikkomisesta, kuvaa CNN. Sen hakuliiketoiminta on niin massiivista, että yhtiötä syytetään kilpailun vahingoittamisesta. Nadella oli todistamassa oikeudenkäynnissä.

Esimerkiksi puhelinvalmistajat käyttävät Googlea oletushakukoneena, mikä johtaa siihen, että se on miljoonille kuluttajille ensimmäinen ja usein myös ainoa hakukonevaihtoehto. 

Nadellan mukaan Google on niin ylivoimainen, että se estää kilpailevien hakukoneiden käytön kuluttajilta. Sitä, että Google on miljoonien käyttäjien oletushakukone, Nadella pitää ongelmallisena.

– Heräät aamulla, peset hampaat, sitten googlaat, mies kuvaili oikeudessa.

Googlen sopimukset useiden valmistajien kanssa varmistavat oletusaseman. Nadellan mukaan Microsoft olisi ollut valmis maksamaan jopa 15 miljardia siitä, että Apple ei käyttäisi Googlea oletushakunaan.

"Tekoälyn aikakaudella tulee olemaan vielä vaikeampaa kilpailla"

Nadellan mukaan etulyöntiasemaakin huolestuttavampaa on oletushakukonesopimusten kautta saatava data, jota Google voi käyttää myös tekoälynsä kouluttamiseen. Koska dataa on valtavasti, Googlen on Nadellan mukaan mahdollista saada ylilyöntiasema myös tekoälytekniikassa.

– Tekoälyn aikakaudella tulee olemaan vielä vaikeampaa kilpailla sellaisen [yhtiön] kanssa, jolla on tämä perustavanlaatuinen etu, Nadella kuvaili.

Microsoftilla on osittain oma lehmä ojassa, sillä sen hakukone Microsoft Bing ei miljardipanostuksesta huolimatta ole noussut käyttäjien suosioon. Nadellan mukaan Google johtaa Bingiä teknisesti, koska se on jo vuosien ajan saanut valtaisia määriä dataa käyttöönsä ihmisten hakujen kautta.

– Jokainen väärin kirjoitettu uuden elokuvan nimi, jokainen paikallisravintola, jonka nimen kirjoitat väärin, on kriittinen ominaisuus hakujen paranemisen kannalta, Nadella kuvaili.

Miehen mukaan dataetu saattaa muuttua "vielä suuremmaksi painajaiseksi" nyt, kun tekoälymalleja koulutetaan datan avulla. 

Katso myös: Saitko jo Googlelta viestin? Vanhoja tilejä on poistouhan alla

Saitko jo Googlelta viestin? Vanhoja tilejä on poistouhan alla 0:43
Google alkaa joulukuussa 2023 poistaa tilejä, joita ei ole käytetty kahteen vuoteen.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat