Metsien hakkuumääristä sanasota – ministeri Jari Leppä vaatii puolueita kertomaan, mistä ja miten hakkuita rajoitettaisiin

Keskusta tavoittelee uusia investointeja puunkäytön lisäämiseksi Suomessa 1:49

Tänään metsäohjelmansa julkistanut keskusta katsoo, että kestävä metsänhoito on parasta ilmastotyötä ja puuta voidaan hakata nykyistä enemmän ja samalla hiilinielut kasvavat. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on pöyristynyt kilpailijoiden kannoista, joiden mukaan hakkuumääriä tulisi rajoittaa nykyisestä.

Leppä viittaa muun muassa Uutissuomalaisen kyselyyn, jonka mukaan 95 prosenttia vihreiden kansanedustajaehdokkaista haluaisi heti vähentää metsien hakkuita. 

Leppä vaatii puolueita metsälinjauksia puheiden tueksi.

– Jos esitetään ja kun esitetään ja on esitetty linjauksia siitä, että hakkuita pitää rajoittaa, niin silloin pitää kyllä kertoa mistä rajoitetaan. Pitää kertoa metsänomistajille, minkälaisia rajoitteita heille tulee, mitä sanotaan teollisuudelle, mitä uusille puutuotteen kehittäjille, niille, jotka korvaavat fossiilisten raaka-aineiden käyttöä, Leppä sanoo.

– Sehän on märkä rätti vasten kasvoja ja sitä keskusta ei sitä halua. Siksi me myöskin vaadimme, että kun näin esitetään, että hakkuita pitää rajoittaa, niin sitten pitää kertoa, miten se tapahtuu, Leppä kysyy.

Niinistö: Metsillä muutakin käyttöä

Puolueista vasemmistoliitto ja vihreät haluavat katsoa hakkuita muustakin kuin puuntuotannollisesta näkökulmasta, jolloin taso voisi olla nykyistä alempi.

– Metsillä on muutakin käyttöä kuin olla puun raaka-aineena. Pidetään luontoarvoista huolta, niin että käytetään pehmeämpiä menetelmiä ja vähennetään avohakkuiden määrää ja hieman maltillisesti pienennetään hakkuumääriä vuoden 2014 tasolle suunnitelmallisesti, jotta meidän hiilinielut kasvaisi niin, että Suomi voisi olla hiiilineutraali 2030-luvulla, kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) linjaa.

Metsien merkitys on noussut keskeiseksi Suomen ilmastopolitiikassa. Puolueet arvioivat eri tavoin siitä, heikentävätkö vai vahvistavatko hakkuut metsien hiilinieluja.

Keskusta suhtautuu puolueista suopeimmin hakkuisiin ja lisähakkuisiin.

–Me olemme sitoutuneet siihen tutkittuun tietoon 80 miljoonan kuution vuosittaisesta hakkuumäärästä, joka on paljon alle sen mitä metsät kasvavat. Metsät kasvavat reilut 110 miljoonaa kuutiota ja tästäkin jo tulee sen kestävyys, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Sipilän puheet suuttuttavat yhä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) suututti viikonloppuna suurimmat oppositiopuolueet sanomalla Ylellä, että punavihreät kieltäisi käytännössä kokonaan metsien käytön ja sitä kautta suomalaiset työpaikat.

Vihreiden Niinistö vaatii pääministeriä lopettamaan muiden puolueiden mustamaalauksen.

– Eihän mikään puolue ole esittämässä sitä, että hakkuista käytännössä luovuttaisiin kokonaan, vaan puolueilla on eri näkemyksiä siitä, että huomioidaanko ilmastonsuojelu ja luonnonsuojelu tarpeeksi hakkuumäärissä ja nämä erot ovat aika maltillisia, että pääministerin kannattaisi pysyä totuudessa, Niinistö sanoi tänään eduskunnassa.

Myös SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin muistuttaa, ettei mikään puolue ei ole kieltämässä hakkuita kokonaan.

– Ilmisesti kyse on keskustan kannatuspaniikista. Suomen pitää kasvattaa hiilinieluja, jos nielut kasvavat, myös hakkuita voidaan maltillisesti lisätä, mutta tämän kokonaisuuden reunaehdot ovat hiilinielujen kasvaminen ja myöskin luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, Marin sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat