Metsästäjät vastustavat kiivaasti myrkyllisten lyijyhaulien kieltämistä – MTV Uutiset kysyi miksi

Lyijyhaulien kieltäminen kosteikkoalueilla etenee, sillä Euroopan parlamentti ei hyväksynyt esitettyjä vastalauseita. Lyijyhaulien kieltäminen on herättänyt Suomessa paljon keskustelua.

Metsästäjäliitto kertoo hyväksyvänsä lyijyhaulien kieltämisen varsinaisilla kosteikoilla, koska lyijystä on todistetusti haittaa vesilinnuille. Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partasen mukaan Suomessa lyijyhaulien käyttö vesilinnustuksessa on ollut kiellettyä jo yli 20 vuoden ajan.

EU-parlamentin kanta tarkoittaa sitä, että komissio voi edetä asiassa. Komissio on ehdottanut, että kemikaaliasetusta muutettaisiin, jotta luontoon ja ruokaan ei päätyisi lyijyä.

Jäsenmaat hyväksyivät komission ehdotuksen jo aiemmin. Suomi vastusti asetuksen muuttamista vedoten lyijyhaulikiellon vaikeaan valvontaan ja siihen, että merkittävä osa Suomen pinta-alasta on rajoitettavaa kosteikkoaluetta.

Lyijy on myrkyllinen raskasmetalli. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA pitää riistalihaan ammuttavaa lyijyä merkittävänä terveysriskinä. 

Teräs korvaavana materiaalina

Lyijyhaulien korvaavat haulit tehdään pääosin teräksestä, mikä on kova metalli. Partasen mukaan huolenaiheena on se, miten metsänomistajat suhtautuvat teräkseen metsissään.

– Ainoastaan suurista toimijoista Metsähallitus on sallinut teräksen käytön metsissään. Ongelmaksi muodostuu se, että kun teräshaulilla ammutaan, osa niistä osuu puihin. Myöhemmin puuta kaadettaessa sahan kanssa voi tulla ongelmia teräksen kanssa, koska sahan terä voi vaurioitua tai metallinpaljastin hylkää puun. Pehmeämpi lyijy ei ole aiheuttanut tällaisia ongelmia, Partanen sanoo.

– Tämä tarkoittaa sitä, että metsänomistaja saattaa ajatella, ettei hän halua tällaisia hauleja hänen metsäänsä. Suomessa maanomistaja päättää metsästyksestä alueellaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen (video ei liity tähän uutiseen).

Katso myös: Lokakuussa maastopyöräilijä kuoli metsästäjän vahingonlaukaukseen Lapissa. Kokenut maastopyöräilijä ja metsästysharrastaja Mikko "Peltsi" Peltola järkyttyi UKK:n kansallispuiston ampumisesta – antaa nyt tärkeän neuvon metsästysaikaan luonnossa liikkuville:

Kokenut maastopyöräilijä ja metsästysharrastaja Mikko"Peltsi"Peltola järkyttyi UKK:n kansallispuiston ampumisesta – antaa nyt tärkeän neuvon metsästysaikaan luonnossa liikkuville. 2:30

Vanhat haulikot hyödyttömiä?

Lyijyhaulista luopuminen aiheuttaisi Metsästäjäliiton mukaan myös arvonalenemisen suurimmalle osalle tällä hetkellä käytettävissä olevista haulikoista.

– Meillä on paljon vanhoja haulikoita, joihin uudet patruunat eivät sovellu. Vanhoihin haulikoihin löytyy kyllä korvaavia patruunoita, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia tai eivät ole niin tehokkaita. Jos omistat vanhan haulikon ja asetus menee läpi, ei sen myyntiarvo ole kovin suuri.

Kosteikon määritelmä ongelmana

Partasen mukaan EU-asetuksessa käytettyä kosteikon määritelmää olisi pitänyt supistaa niin, ettei se koske turvemaita.

– Ramsar-määritelmä on poikkeuksellisen laaja ja se käsittää esimerkiksi turvemaan. Suomessa on paljon turvamaata, mutta turvamaa voi kasvaa täyttä metsää. Eihän silloin edes tiedä, että olet kosteikolla, Partanen sanoo.

Partanen myös kertoo, että komission ehdotus sisältää myös oikeudellisia ongelmia. Ehdotuksen mukaan jokainen, joka kuljettaa lyijyhaulipatruunoita kosteikoilla tai 100 metrin puskurivyöhykkeellä, oletetaan olevan syyllinen väärinkäytökseen.

Metsästäjän tulisi pystyä osoittamaan ja todistamaan, ettei hän aio käyttää niitä kosteikolla tai sen läheisyydessä.

Lue myös:

    Uusimmat