Koiranulkoiluttaja löysi oravan metsästysraudasta – ministeriö kiristämässä lakia pyydysten käytöstä

Oravan elämä päättyi metsästysrautaan 0:40
Videolta näet, miten orava oli menehtynyt metsästysrautaan.

Pyyntirautaan voi tarttua moni muukin eläin kuin se, mitä varten rauta on asetettu. Viime vuonna kohua aiheuttivat rautaan joutuneet karhut, mutta moni muukin eläin voi rautaan jäädä vahingossa.

Eduskunnassa on käsiteltävänä kansalaisaloite metsästysrautojen kieltämiseksi lailla. Pontimena aloitteelle on ollut se, että viime vuonna tavattiin useampi karhu, joiden tassuun oli jäänyt pienriistan metsästykseen tarkoitettu pyyntirauta.

MTV:n Viiden jälkeen ohjelma käsitteli pyyntirautojen käyttöä vieraslajien metsästyksessä viime maanantaina. MTV Uutisten lukija otti jakson jälkeen yhteyttä toimitukseen, ja halusi jakaa oman kokemuksensa raudoista.

Mökkiläisiä kannustetaan pyytämään haitallisia pienpetoja 1:25
Rautapyynnillä metsästetään haitallisia pienpetoja. Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin pienpetojen metsästykseen.

Loukusta löytyikin orava

Maaliskuussa koiran kanssa lenkillä ollut kouvolalaislukija oli törmännyt metsässä koteloon, jossa oli pyyntirautaan jäänyt orava. Orava oli jäänyt rautaan niskan sijaan takajalkojen ja vatsan välistä, mikä herätti lukijan huolen siitä, onko niin sanottu hetitappava rauta jättänytkin eläimen kitumaan. Huolta lisäsivät entuudestaan kotelon sivulla olleet raapimis- ja purentajäljet, joiden liittymistä ansassa olleen eläimen kohtaloon saattoi vain arvailla.

Oravan metsästysaika loppuu helmikuun lopussa, joten todennäköisesti eläin oli päätynyt rautaan metsästysajan päätyttyä. Varmuutta ei ole, sillä alueella ollut pakkanen vaikeutti eläimen kuolinajan arviointia.

Metsästysrautoja voi käyttää ilman erityistä kurssia tai koulutusta, eikä rautaa tarvitse elävänä pyydystävien ansojen tapaan kokea päivittäin.

Lukija toivookin, että pienpetometsästyksestä innostuneet mökkiläiset ovat tietoisia tällaisesta riskistä, jossa raudassa onkin jokin muu kuin aiottu eläin, mahdollisesti jopa elossa.

– Loukusta voi löytyä ikävä yllätys, hän sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii rautojen kieltoa, tai vähintään rajoittamista

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola kertoo, että liitto on jo vuosia vaatinut hetitappavien rautojen kieltämistä. Mahdollisena poikkeuksena sääntöön voisi sen mukaan olla lintusaarilla tehtävä erikoisosaajien tekemä pyydysten käyttö, sillä liitto katsoo saarilla loukuilla saatavan manneralueita pysyvämpiä tuloksia vieraslajien torjunnassa.

Ongelma hetitappavissa raudoissa liittyy Veistolan mukaan juuri siihen, että ne ovat valikoimaton pyyntimuoto, johon menee myös ei-toivottua saalista, jopa rauhoitettuja ja uhanalaisia lajeja.

Siihen, voiko hetitappava rauta jättää jonkin, esimerkiksi pyydettyä eläinlajia pienemmän eläimen henkiin, Veistola ei osaa sanoa.

– Lienee mahdollista, mutta tästä ei ole meillä tarkempaa tilastotietoa, hän kertoo.

Luonnonsuojeluliitto esittää raudoilla metsästettävien lajien luettelon supistamista, poistaen sieltä ainakin hillerin, kärpän ja oravan sekä mahdollisesti majavankin pyyntiluvilla säädeltäväksi. Lisäksi liitto haluaisi loukun koteloinnin pakolliseksi, rajoittaisi loukun suuaukon kokoa ja kieltäisi niiden käytön hillerien esiintymispaikoilla. Lisäksi liitto toivoo loukkujen käytölle pakollisen kurssin sekä rautoihin kirjattavaksi metsästäjän nimen ja yhteystiedot.

Ministeriökin esittänyt tiukennuksia

Vaikka kansalaisaloite metsästysrautojen käytön kieltämisestä ei saisikaan kannatusta eduskunnassa, voi rautojen käyttöön olla luvassa muutoksia. Maa- ja metsätalousministeriö on näet laittanut lausunnolle asetusluonnoksen liittyen rautojen käyttöön.

Tuoreessa asetusehdotuksessa määrättäisiin rautojen sijoittamisesta suojarakenteen sisälle niin, että raudat laukeaisivat suojarakennetta liikuttaessa. Suojarakennevaatimusta ei sovellettaisi sisätiloissa rauhoittamattomia nisäkkäitä pyytäessä. Asetusluonnoksessa esitettäisiin myös rajoituksia suojarakenteen suuaukon kokoon.

Veistola näkee luonnoksessa selviä merkkejä kansalaisaloitteen ja uutisoitujen karhutapausten aiheuttamasta kritiikistä. Se ei mene uudistuksissa yhtä pitkälle kuin liitto toivoisi, vaikka liitto näkeekin asetuksessa parannuksia nykytilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat