Mainos

Metsänomistajat närkästyivät Metlan toiminnasta

Metsänomistajat ovat närkästyneet Metsäntutkimuslaitokselle (Metla) tilakohtaisten metsävaratietojen julkistamisesta netissä.

Metsänomistajien mielestä esimerkiksi puumäärätietojen julkistaminen on tirkistelyä omistajien pankkitileille. Metlan mukaan tiedot julkistettiin koska ne on kerätty verovaroin.

Metsässä saa kulkea jokamiehenoikeudella ja arvioida puuston määrää. Nyt kenen tahansa metsäomaisuuteen pääsee kurkkimaan myös Metlan metsävarakartoilta netissä.

– Metlallahan tässä ei ole sinänsä mitään ongelmaa, koska meidän metsävaratiedot sinänsä, metsävarakartat ei sisällä mitään tällaista henkilötietoa, Metlan tutkimusjohtaja Taneli Kolström sanoo.

Nyt kävi kuitenkin niin köpelösti, että Metlan karttatieto julkaistiin Maanmittauslaitoksen tarkkojen kiinteistötietojen päälle. Tämä paljastaa kenen metsästä puhutaan, kun kaksi tietokantaa yhdistettiin.

Syyllisiä on vaikea osoittaa, kun kaikki verovaroin kerätty tieto halutaan nykyisin julkaista. Metsänomistajista harva edes tietää, miten tarkasti omat tiedot ovat nähtävissä.

Mikä siinä on sellaista tietoa, jota metsänomistajat eivät haluaisi jakaa julkisesti?

– No kyllä minusta tuo puuston kokonaismäärä, koska se tätä varallisuusasemaa kuvaa erittäin tarkasti, Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Pekka Nuutinen toteaa.

Metlan kartoilta näkee 20 metrin tarkkuudella esimerkiksi mitä puuta metsässä kasvaa ja miten paljon sitä on. Mitä tummempi väri, sitä enemmän on kuutioita.

Hämmennystä lisää se, että samaan aikaan julkaistiin myös Suomen Metsäkeskuksen nettipalvelu. Se on vielä paljon tarkempi, mutta henkilötietolain perusteella se ei ole julkinen.

– Tieto menee ensiksi metsänomistajalle ja hän sitten antaa luvan voidaanko tieto julkaista tai antaa kolmannelle osapuolelle, Nuutinen muistuttaa.

Metla muistuttaa, että karttojen avulla voi myös suunnitella patikkaretkiä juuri haluttuun maastoon tai etsiä sopivia sienipaikkoja.

Aiheesta lisää aamun Huomenta Suomessa klo 6.40 ja 8.50.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.