Mainos

Metsäliitto yrittää saada puukauppaa liikkeelle

Metsäliitto yrittää saada viime kuukausina kangerrellutta puukauppaa vauhtiin. Metsäliiton hallintoelimet suosittelevat, että metsänomistajat myisivät puuta. Hinta tulee joko Etelä-Suomessa sovitusta alueratkaisusta tai liiton takuuhinnasta.

Teollisuus kärsii etenkin sahatukin puutteesta. Sahojen on jopa arveltu joutuvan syksyllä seisokkeihin, jos puukauppa ei piristy. Metsäliitto ei osallistu varsinaisiin neuvotteluihin puun hinnasta, koska se edustaa tavallaan puukaupan molempia osapuolia eli myyjää ja ostajaa. Metsänomistajien hallitsema Metsäliitto on mm. pörssiyhtiö Metsä-Serlan suurin omistaja.

Varsinaisissa puun hintaneuvotteluissa alueelliseen sopimukseen päästiin vain eteläisimmässä Suomessa. Neuvottelujen mahdollisesta jatkumisesta on erilaisia näkemyksiä.

Metsäliiton osuus yksityismetsien puun myynnistä teollisuudelle on noin 30 prosenttia. Sen kautta puu menee osuuskunnan "omalle" teollisuudelle. Metsäliiton suosituksen mukaan hinnoittelu perustuu puukaupan osapuolten väliseen sopimukseen tai niiden puuttuessa Metsäliiton omaan takuuhintaratkaisuun. Sillä myytävälle puulle taataan vähintään viime syksyn keskimääräiset hinnat. Myös Etelä-Suomen alueellisessa hintasopimuksessa hinnat vastaavat pitkälti viime syksyn hintoja.

Metsäliitosta kerrottiin, että ryhmän teollisuus on sanonut ostavansa puun näillä hinnoilla. Takuuhinta luvataan myös kaikille huhtikuun alun jälkeen Metsäliiton kanssa tehdyille avohintaisille puukaupoille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.