Metsä Groupin Hämälä ihmettelee SAK:n näkemyksiä yrityskohtaisesta sopimisesta: “Yllättävän negatiivinen kanta"

Metsä Groupin Hämälä ihmettelee SAK:n näkemyksiä yrityskohtaisesta sopimisesta – katso Uutisextra 10:49
Katso Hämälän haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Metsä Groupin pääjohtaja ja Metsäteollisuus ry:n varapuheenjohtaja Ilkka Hämälä toivoo palkansaajakeskusjärjestön muuttavan ajattelutapojaan. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on ennustanut rauhatonta työmarkkinasyksyä.

Työehdoista neuvotellaan ensi syksystä alkaen uudenlaisessa tilanteessa, kun sekä Metsäteollisuus että Teknologiateollisuus ovat irtautuneet valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisestä.

Aiemmin tällä viikolla SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ennakoi rauhatonta työmarkkinasyksyä ja sanoi, että muuttuneessa tilanteessa työntekijöiden oikeudet ja työsopimusten kattavuus on mahdollisesti turvattava lakeja muuttamalla. 

Metsä Groupin pääjohtajan Ilkka Hämälän mukaan yrityksessä ei tunnisteta Elorannan maalailemia uhkia.

– SAK:n ja Elorannan kanta yrityskohtaisten sopimusten edistämiseen on ollut ehkä yllättävänkin negatiivinen, kun vertaa keskusteluun jota me yritystasolla käyneet sekä henkilöstömme kanssa että meille tärkeiden sopimusalojen liittojen kanssa, Hämälä sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

– Jos katson meidän yrityksemme näkövinkkelistä, en näe työmarkkinahäiriöiden uhkaa. Jos häiriöitä tulee, ja asioita täytyy ryhtyä työmarkkinoiden voimakeinoilla edistämään, on molemmin puolin kysymys epäonnistumisesta.

Hämälän mukaan tarve yrityskohtaiseen sopimiseen siirtymiselle on ilmeinen. Sopimusyhteiskunnan perusteita ei kuitenkaan olla romuttamassa, ja Hämälä kannustaa myös SAK:ta luopumaan totutuista ajattelutavoista.

– Ehkä siinä roolin hakemisessa, miten keskusjärjestö voi uudessa tilanteessa tukea jäsenjärjestöjään ja edelleen henkilöjäseniä, ehkä siinä pitäisi tehdä vähän uutta ajattelua, Hämälä sanoo.

"Osin yikuumentunut markkinatilanne"

Vaikka Metsä Groupissa keskusteluyhteys ja neuvotteluvalmius työnantajan ja työntekijöiden välillä olisivat hyvät, lienee palkoista ja työehdoista luvassa kovaa vääntöä. Talouteen ennustetaan globaalia kasvupyrähdystä, ja yrityksen näkymät ovat hyvät.

– Aika monella toimialasektorillamme on ollut hyvä kysyntätilanne, ja nyt kun taloudet ovat lähteneet avautumaan, niin oikeastaan on varsin vahva kysynnän kiihtymisen tilanne. Joillain sektoreilla voidaan puhua jopa ylikuumenneesta markkinatilanteesta, Hämälä sanoo.

Hämälän mukaan työntekijät saavat osansa noususta, mutta palkkaneuvotteluissa on pidettävä huolta pitkän aikavälin kilpailukyvystä.

– Yrityksen ja henkilöstön etu on yhtenevä, siinä ei ole erilaisia etuja. Yrityksissä on yleisesti olemassa koko henkilöstön kattavia tulospalkkiojärjestelmiä, ja silloin suhdannevaihteluiden täytyy näkyä näissä bonusohjelmissa ja tulokseen perustuvissa palkanerissä. Sitten taas pitkäjänteisemmässä palkitsemissa täytyy katsoa, että kansainvälinen kilpailukyky säilyy.

Lue myös:

    Uusimmat