Meteorologilta hälyttävä varoitus: Koronatilanne voi pahentua huomattavasti, jos talvesta tulee lauha – "Nyt jos koskaan toivon, että ennuste menee pieleen"

Suomen ja Euroopan koronavirustilanne voi pahentua huomattavasti, jos talvesta tulee lauha, kirjoittaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannasromanialaiseen tutkimukseen pohjautuen.

Tutkimuksen mukaan koronaviruksen leviämistä voi kiihdyttää runsas pilvisyys, tavanomaista leudompi talvisää sekä auringonsäteilyn vähäinen määrä.

Koronavirus levisi Kiinasta Hubein maakunnasta, missä auringon uv-säteily oli tutkimuksen mukaan alkuvuodesta tavanomaista matalampi ja sää vuodenaikaan nähden lämmin. Lisäksi ilmankosteus oli tuolloin korkea.

Mäntykannaksen mukaan uv-säteilyn tavanomaista alhaisempi taso viittaa Hubein maakunnassa olleeseen pitkäkestoiseen pilviseen tilanteeseen.

Voimakas uv-säteily puolestaan vaikuttaa tutkimuksen mukaan koronaviruksen rakenteeseen ja hankaloittaa sen leviämistä. Siksi virus leviää talviaikana helpommin kuin kesällä.

Tutkimuksen mukaan Hubein maakunnan kaltainen tilanne havaittiin myös Italiassa Lombardian maakunnassa, jossa koronavirus levisi voimakkaasti sen jälkeen, kun uv-säteily oli ollut pitkään tavanomaista alhaisempi.

Eteläisellä pallonpuoliskolla Chilessä epidemian havaittiin tutkimuksessa kiihtyvän niin ikään silloin, kun uv-säteilyn määrä lähestyi vuoden minimiarvoja.

"Nyt jos koskaan toivon, että ennuste menee pieleen talven osalta"

Tutkimustulokset eivät Mäntykannaksen mukaan lupaa hyvää Suomen ja Euroopan koronatilanteelle, sillä talvesta on odotettavissa tavanomaista lauhempi.

– Romanialaisiin tutkimustuloksiin nojaten nyt jos koskaan toivon, että ennuste menee pieleen tulevan talven osalta.

Mäntykannas kertoo, että Euroopan keskuksen (ECMWF) marraskuun alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan lähes koko Eurooppaan on luvassa tavanomaista lauhempi talvi.

– Euroopan keskuksen pitkän aikavälin sääennuste povaa talvesta tavanomaista lämpimämpää lähes koko Euroopan alueella. Poikkeama on suurin juuri Suomen ja luoteisen Venäjän yllä, missä joulu–helmikuun ennustetaan olevan yli kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi.

Tavanomaista lauhempi sää voi siis tietää lähtökohtaisesti runsasta pilvisyyttä ja korkeaa ilmankosteutta, minkä seurauksena uv-säteilykin jäisi entistäkin alhaisemmaksi.

– Suomen ja muiden Pohjoismaiden osalta vaikutuksia on hankala arvioida, sillä ultraviolettisäteilyn saapuminen on käytännössä tauolla tulevien kuukausien aikana. Ultraviolettisäteilyn määrä alkaa kuitenkin kasvaa helmikuusta eteenpäin, mutta lauhassa ja pilvisessä säätyypissä se jäisi hyvin pieneksi, meteorologi kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat