Mainos

Meteorologi: Varautukaa lumikaaokseen etelärannikolla

Tämän hetken ennusteen mukaan etelärannikolla voi tulla sakeita lumikuuroja useana päivänä loppuviikolla ja ensi viikon alussa.

Alkuviikko on enimmäkseen poutainen ja lämpötilat ovat laajalti pakkasella. Loppuviikolla pakkasten ennustetaan kiristyvän, kun virtaus kääntyy puhaltamaan idästä ja kaakosta.

– Loppuviikon ennustekartoilla näkyvät kaikki elementit etelärannikon lumikaaokseen. Suomeen virtaa arktista ilmamassaa Venäjältä ja yläilmakehässä on hyvin kylmää ilmaa. Samaan aikaan meri on Suomenlahdella sula ja merivesi tavanomaista lämpimämpää, noin viidessä plusasteessa. Kun meren lämmittämä kostea ilma nousee ylöspäin, syntyy pilviä ja lumisateita. Ja kun tuuli sitten puhaltaa idän ja kaakon väliltä, ajautuvat lumikuurot tällaisessa tilanteessa meren yltä etelärannikolle, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Lumikuurojen todennäköisyys kasvaa perjantai-illasta alkaen.

– Tuulen suunta pitää huolen, että lumikuuroja syntyy koko ajan lisää, joten ne saattavat tuntua yhtenäiseltä lumisateelta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että lumikuuroja voi tulla useana päivänä. Vielä on mahdotonta arvioida, paljonko lunta sataa ja mihin lunta kertyy eniten. Olosuhteet ovat kuitenkin nyt samat kuin menneinä talvina, jolloin lunta on tullut reilusti. Varautukaa siis lumikaaokseen etelärannikolla, lumikolat esiin, toteaa Miina Manninen.

Tämän hetken ennusteen mukaan lumisateet koskisivat perjantaina ja lauantaina siis vain aivan eteläisintä Suomea.

– Kun lumikuurot ajautuvat kylmän mantereen ylle, ne menettävät voimansa ja heikkenevät. Lumikoneen voima ulottuukin todennäköisesti vain muutaman kymmenen kilometrin matkalle etelärannikosta sisämaahan. Toki ennuste on vielä epävarma ja voi yhä muuttua. Itse kyllä olisin innoissani, jos pääsisin hiihtämään, sanoo Miina Manninen.

Sunnuntaina ja maanantaina laajemmat lumisadealueet voivat tuoda lunta myös muualle maan etelä- ja keskiosaan. Pakkanen voi kiristyä viikonloppuna etelässä 10-15 asteeseen, maan keskivaiheilla 15-20 asteeseen ja Lapissa 20-30 asteeseen.

Katso viikon paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.