Mainos

Talvi saapuu nyt rytinällä – keskiviikkona voi tulla yli 10 senttiä lunta etelään

Sää muuttuu alkavalla viikolla aiempaa talvisemmaksi eteläistä Suomea myöten.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että lumisade saapuu Etelä-Suomeen keskiviikkoaamuksi. Pahimmillaan lunta voi tulla yli kymmenen senttimetriä. Tämän hetken ennusteiden mukaan ajokeli on keskiviikkona etelärannikolla jopa erittäin huono.

Alkuviikko on vielä sään puolesta melko rauhallinen. Tänään maanantaina suuressa osassa maata on pilvistä mutta poutaista. Sateita tulee lähinnä aamulla maan itäosassa, mutta ne heikkenevät päivän mittaan. Sade voi olla vettä tai räntää. Päivälämpötila on muutaman asteen plussan puolella, pohjoisessa nollan vaiheilla.

Huomenna tiistaina hajanaiset vesi- ja lumikuurot yleistyvät eri puolilla maata, mutta varsinainen pyryalue on saapumassa keskiviikoksi.

– Lumisade saapuu meille lännestä ja sen tarkka reitti on vielä hieman epävarma, Rintaniemi sanoo.

– Viikonlopun aikana sateet ovat ottaneet ennusteissa hieman eteläisemmän reitin, eli maan keskiosassa olisikin keskiviikkona pääasiassa poutaa mutta toisaalta tilanne etelärannikolla on huomattavasti pahempi. Kaikki sateet tulevat etelässä lumena ja sade kestää aamuyöstä iltaan asti. Lunta voi täten kertyä kymmenen senttiä, ehkä ylikin, Rintaniemi tulkitsee.

Lämpötila on etelässä keskiviikkona nollan vaiheilla ja muualla maassa heikosti pakkasella.

Rannikon vaikutus voi voimistaa lumisateita

– Tuulen suunta on sellainen, että niin sanottu rannikkokonvergenssi eli ilman pakkautuminen rannikkovyöhykkeelle voi pahentaa lumentuloa rannikkoseudulla. Toisaalta myös avoin ja suhteellisen lämmin meri on energianlähde, joka voimistaa sateita rannikolla. Matalapaineen tarkkaa reittiä täytyy vielä seurata, mutta kaikki ainekset ovat kasassa siihen, että talvi saapuu Uudellemaalle rytinällä, Rintaniemi toteaa.

Maa näyttää jäävän etelässä valkoiseksi, sillä ennusteen mukaan lämpötila painuu keskiviikon jälkeen koko maassa pakkasen puolelle. Vaikka uusia sadealueita ei olekaan loppuviikolla näköpiirissä, hajanaisia lumisateita voi tulla eri puolella maata.

– Jatko näyttää kylmältä ja talviselta eikä leudompaa jaksoa ole näköpiirissä, Rintaniemi vahvistaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.