Säässä hyytävä käänne: Lämpötilat romahtavat ja lunta tulee Helsinkiä myöten – Pekka Pouta: "Nyt näyttää niin takatalvelta kuin vain voi"

Sää muuttuu loppuviikolla hyytävän kylmäksi ja lunta on luvassa etelää myöten.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta lupaa lämpimän, kuivan ja aurinkoisen kauden jälkeen ”ilouutisia kaikille siitepölyallergioista kärsiville”.

– Etelä-Suomessa tulee tänään torstaina rankkoja sateita. Etelässä sade tulee vetenä, mutta Kainuun korkeudelle tulee jo lunta ja aamulla voi olla liikenteessä keliongelmia.

Kun etelän sateet pyörähtävät matalapaineen myötä perjantain vastaisena yönä itään, Poudan mukaan eteläänkin virtaa todella hyytävää ilmaa.

– Pääkaupunkiseudulta itään saattaa tulla kohtalaisesti lunta etelärannikkoa myöten. Jos lähtee liikenteeseen varhain perjantaiaamuna, teillä saattaa olla liukasta lumen takia. Kyllä tämä näyttää niin takatalvelta kuin vain voi, Pouta toteaa.

Sateet jatkuvat maan keskiosassa Kainuu–Oulu–Kajaani-linjalla koko perjantain, ja lunta voi kertyä yli 20 senttiä. Etelästä sateet perjantaina väistyvät.

Tuulituhot mahdollisia idässä

Pouta tähdentää, että sateisiin liittyy yhä epävarmuutta.

– Ennusteessa on ollut monta heilahdusta tällä kertaa. Perjantain vastaisen yön lumisuus kaakon kulmalla ja etelässä on aika uusi juttu. Ensin näytti siltä, että sade ehtii loppua ennen muuttumistaan lumiseksi etelässä. Tämän päivän ja perjantain sateet koostuvat itse asiassa 3 eri sadealueesta ja pikkumatalapaineesta, ja tilanteeseen liittyy erittäin voimakas matalapaineen syveneminen ja voimistuminen. Tämä kaikki aiheuttaa ennusteisiin epävarmuutta.

Pouta kertoo, että runsaan lumentulon ja kovan tuulen yhteisvaikutuksesta voi tulla tuulituhoja etenkin itäisessä osassa maata.

– Matalapaineen jälkipuolella puhaltaa sen verran voimakkaasti ja puuskaisesti pohjoisesta, että jos on paljon märkää lunta, saattaa tulla tuulituhoja ja sähkökatkoja. Pahimmalta näyttää Kainuusta Pohjois-Savon kautta Etelä-Savoon ulottuvalla vyöhykkeellä perjantain vastaisena yönä.

Lämpötilat romahtavat perjantaina

Lämpötilat laskevat loppuviikolla selvästi viimeaikaisista.

– Tänään torstaina lämmintä on etelän sateessa vielä 5 astetta. Lämpötilan nollakäppyrä kiemurtelee lumisateen reunamilla linjalla Kainuu–Meri-Lappi. Kun voimakas matalapaine on siirtynyt Suomen itärajalle ja Venäjän puolella, alkaa kylmempi kausi. Perjantai on hyvin hyytävä. Näyttää siltä, että Lounais-Suomessakin, joka on maan lämpöisin paikka, jäädään alle 5 asteen. Nollaraja on lämpöisimmällä hetkellä maan keskiosassa.

– Kun sade alkaa väistyä Suomesta pikkuhiljaa viikonloppuna, yöpakkasiakin sieltä tulee.

Kesä tulee hitaasti

Sää alkaa Poudan mukaan lämmetä uudestaan ensi viikolla, mutta hyvin hitaasti.

– Ensi viikolla lämpötilat nousevat vähitellen uudestaan 10 asteen yläpuolelle, mutta missään ei näy 15 asteteen lukemia, joita koettiin vielä vappupäivänä Etelä- ja Itä-Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja