Mainos

Meteorologi: Runsaslumisiin talviin oli runsaasti aikaa varautua

Viranomaiset eivät ole ottaneet vakavasti varoituksia runsaslumisista talvista, kirjoittaa meteorologi Reijo Solantie Helsingin Sanomien Sunnuntaidebatissa.

- Parikymmentä vuotta kestäneen lauhatalvisen jakson aikana olisi ollut ruhtinaallisesti aikaa varautua nykyisiin lumitalviin, sanoo Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologina työskennellyt Solantie.

Solantie arvostelee kehnosta varautumisesta etenkin liikenneministeriötä, Liikennevirastoa, VR:ää ja Helsingin kaupunkia. Hän tuo esille varsinkin sen, kuinka Uudenmaan lumimäärä riippuu pitkälti siitä, mistä suunnasta tuulet kunakin talvena puhaltavat.

Meteorologin mielestä varautumista kylmiin jaksoihin on hankaloittanut se, että ilmastonmuutoksesta on annettu yksipuolista tietoa. Solantie kokee myös Ilmatieteen laitoksen johdon sortuneen tähän.

"Säiden vaihtelevuus pysyy"

Ilmatieteen laitoksen ilmastonmuutosyksikön päällikkö Ari Laaksonen on Solantien kanssa eri mieltä siitä, millaista tietoa ilmastonmuutoksesta on jaettu.

- Pääsääntöisesti aina puhuessamme ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten se vaikuttaa Suomessa, muistutamme myös, että Suomen säiden vaihtelevuus tulee pysymään ja kylmistä, runsaslumisista talvista ei tule olemaan pulaa kuin ehkä sitten vuosisadan loppupuolella. Sekin riippuu täysin siitä, mikä on hiilidioksidipäästöjen kehitys.

Laaksosen mukaan on selvää, että korkeita kinoksia syntyy myös tulevina talvina, koska Suomen säätilat ovat aina vaihdelleet suuresti. Hänellä on myös näkemys siitä, mikä on tuonut lunta pääkaupunkiseudulle tänä talvena.

- Kylmä virtaus tuli etelän puolelta, ja meri oli auki. Silloin ilmamassaan tulee iso määrä vesihöyryä ja se sataa lumena heti kun päästään mantereen puolelle. Kun Helsingissä tuli paljon lunta, ei tarvinnut mennä kuin pari-kolmekymmentä kilometriä sisämaahan päin, niin siellä oli jo paljon vähemmän lunta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.