Mainos

Meteorologi pitkästä ennusteesta: Kevät voi alkaa aikaisin – sää jatkuu vaihtelevana

Tuore vuodenaikaennuste kevätkuukausille ennustaa keskimääräistä lämpimämpää jaksoa.

Helmikuu on alkanut lauhana. Ahvenanmaalla lämpötila on kivunnut tänään aamupäivällä jo kahdeksaan asteeseen, lounaisrannikolla paikoin seitsemään asteeseen föhntuulen takia.

– Sään yleistyyppi näyttää olevan se, että matalapaineita kulkee Suomen yli lännestä itään. Nämä tuovat mukanaan lauhaa ilmaa: välillä etelän kautta kosteampaa ja välillä Norjan vuoriston kautta föhntuulta eli kuivempaa ilmaa. Mutta kyllä se kylmä arktinen ilmakin on pohjoisessa tyrkyllä ja jonkun matalapaineen jälkeen saattaa ajoittain kylmää ilmaa päästä etelään asti, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Jo tämän viikon loppupuolella tuuli puhaltaa etelästä ja sää on kosteampaa eli pilvistä ja paikoin sumuista ja sateista.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa Suomeen keskimääräistä lämpimämpää kevättä eli maalis-toukokuuta.

– Näyttää siltä, että talvi jää aika loivaksi eteläosassa maata, kovaa jäätalvea ei näyttäisi enää olevan tulossa. Kevät voi tulla jo varhain ja vanha sanonta pätee: kevät keikkuen tulevi. Sää näyttää jatkuvan kohtalaisen vaihtelevana ja olemme matalapaineiden reitillä. Keski-Euroopassa näyttäisi olevan kevään mittaan laaja korkeapaineen alue, joten voisi harkita kevätmatkaa Keski-Eurooppaan, miettii Pekka Pouta.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja