Kokaiinia käytetään Suomessa yhä enemmän – Suomalaiskuskien iso kokaiinirekka vain osa isompaa Euroopan kokaiinivyöryä

Kokaiini ei näy katukaupassa 1:36

Kokaiinin käyttö on Suomessa kasvanut tasaisesti muutamien viime vuosien ajan. Syynä ovat yhä suuremmat Eurooppaan tulevat kokaiinierät, joista suomalaismiesten ohjastama kokaiinilla lastattu rekka on vain yksi esimerkki.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot vahvistavat käsityksen siitä, että kokaiinin käyttö Suomessa on lisääntynyt.

Selkeä nousu näkyy tämän vuoden alussa, jossa kokaiinin päivittäinen kokaiinin kulutus henkilöä kohden noin kaksinkertaistui. Nämä tiedot perustuvat jätevesistä tehtyihin tutkimuksiin, joista paljastuvat kokaiinin käytön jäämät.

Kokaiinia tarjolla ympäri Suomen

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskisen mukaan kasvu on selkeää. Hänen tietojensa mukaan tämän vuoden keväällä kokaiinia on havaittu jätevesitutkimuksissa Rovaniemellä asti.

– Kokaiinihavainnot ovat laajentuneet alueellisesti kattamaan kaikki suuret kaupungit etelästä pohjoiseen, hän toteaa.

Hän kuitenkin painottaa, että esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna kokaiinin käyttö on Suomessa yhä äärimmäisen pientä, vaikka kansallisella tasolla kasvua onkin tapahtunut.

Leskisen mukaan kokaiinin grammahinta on yhä huumeiden kärkeä, joten sitä hankkivat lähinnä ne, joilla on säännölliset tulot. Grammahinta on noin sata euroa grammalta Etelä-Suomessa, ja pohjoista kohti hinta kasvaa.

Kokaiini suhteessa yhä halvempaa

Lähiviikkoina Euroopassa on tehty useita suuria, noin puolen tonnin kokaiinitakavarikkoja, mikä kertoo Etelä-Euroopasta saapuvaa kokaiinia olevan tarjolla paljon. Yksi näistä eristä on Ranskassa napattu huume-erä, jonka johdosta on poliisi ottanut hoteisiinsa kaksi suomalaismiestä.

– Todella suuria määriä, jotka näkyvät Suomessakin asti, Leskinen kommentoi.

Kokaiinin hyvästä saatavuudesta kertoo, että kokaiinin keskipitoisuus on noussut huomattavasti, ollen nyt Suomessa jo lähes 55 prosenttia.

– Näin suuria pitoisuuksia ei ole aiemmin nähty. Hinta on pysynyt samana, mutta pitoisuus on kasvanut, Leskinen kertoo.

Video: Kokaiini on ollut otsikoissa myös liittyen jääkiekkoilijoiden väitettyyn kokaiinin käyttöön.

SUEK yllättyi SM-liigan kokaiiniepäilyistä 2:02

Lue myös:

    Uusimmat