Mainos

Metalliteollisuus arvioi näkymiensä heikentyneen

Metalli- ja elektroniikkateollisuuden näkymät ovat tänään julkistetun Metalliteollisuuden keskusliiton suhdannekatsauksen mukaan edelleen epävarmat.

Yritysten tilauskanta laski maaliskuun lopussa 10 prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Koko alan tuotanto ja liikevaihto pysyvät METin katsauksen mukaan lähikuukausina suunnilleen viime vuoden tasolla. Lähikuukausia leimaa yhä maailmantalouden epävarmuus.

Toimitusjohtaja Martti Mäenpään mukaan vuosi on alkanut useissa metalli- ja elektroniikkateollisuuden yrityksissä suhteellisen vaikeissa olosuhteissa.

-Kansainvälinen investointitaantuma on pitkittynyt jo yli kahden vuoden pituiseksi. Sen seurauksena useimpien alan yritysten liikevaihto on supistunut Suomessa eikä lomautuksilta ja henkilöstön vähentämiseltä ole vältytty, sanoi Mäenpää.

Mäenpään mukaan jo lähtökohtien takia on selvää, ettei metalli- ja elektroniikkateollisuuden suhdannetilanne voi kehittyä alkaneenakaan vuonna kovin hyväksi. Tilauskannat ovat supistuneet kahden vuoden ajan, eikä vuoden ensimmäinen neljännes tuonut merkittävää muutosta parempaan.

Uusien tilausten saamista vaikeuttaa Mäenpään mukaan myös viennin kannalta epäsuotuisa valuuttakurssikehitys. Sen seurauksena tuotannon ulkomaankauppapainotteinen hintakilpailukyky on heikentynyt lähes kaksi vuotta. Vuoden 2000 lopusta kilpailukyky on laskenut 9 prosenttia.

Yritykset saivat METin tiedustelun mukaan ensimmäisellä neljänneksellä uusia tilauksia euromääräisesti 7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, mutta 3 prosenttia vähemmän kuin loka-joulukuussa. Metalli- ja elektroniikkateollisuuden tilauskanta oli maaliskuun lopussa 10 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Joulukuun lopusta tilauskanta on kuitenkin kasvanut 12 prosenttia. Sitä nostivat erityisesti muutamat suuret vientitilaukset.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 24.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.