Metallinetsijälle ehdollista Raaseporin linnan ympäristön tärvelemisestä sadoilla kuopilla – kähvelsi alueelta kymmeniä "muinaismuistoja"

Helsingin hovioikeus lievensi Raaseporin linnan ympärille satoja kuoppia kaivaneen ja alueelta kymmeniä muinaismuistoja kähveltäneen miehen rangaistusta.

Tapaus sai alkunsa kesällä 2017, kun Raaseporin linnanraunioiden ympäristöön ilmestyi kymmenittäin kuoppia. Kuopat olivat metallinetsijöille tyypillisiä pieniä teräväreunaisia kaivantoja, joista osa oli yritetty peitellä piiloon.

Raaseporin linnoitus on kulttuurihistoriallisesti poikkeuksellisen arvokas muinaisjäänne, johon kuuluu linnaa ympäröivä suoja-alue. Kuopat kaivettiin suoja-alueelle.

Marrakuussa 2017 sivullinen havaitsi pimeään aikaan linnan ympäristössä hiippareita, joita epäili metallinetsijöiksi. Hän ilmoitti asiasta hätäkeskukseen.

Kun linnan ympäristössä käyskennelleet miehet palasivat autolleen, heitä odotti siellä poliisipartio. Poliisi tarkasti miehet ja heidän autonsa, muttei löytänyt mitään.

Myöhemmin toisen miehen kotiin tehdyssä kotietsinnässä takavarikoitiin kuitenkin kymmenittäin lyijykuulia, jotka vaikuttivat Raaseporin linnan ympäriltä löytyneiltä.

Syyttäjä vaati kaksikolle rangaistusta ensisijaisesti törkeästä vahingonteosta ja törkeästä varkaudesta. 

Miehet kiistivät rikokset. He eivät kertomansa mukaan kaivaneet yhtäkään kuopista tai vieneet ainuttakaan muinaismuistoa alueelta.

Kaksikko kertoi, että oli vain käynyt ihailemassa linnan raunioita. 

Takavarikoituja lyijykuulia kotonaan säilyttänyt mies väitti, että oli saanut ison osan ammuksista isältään ja vaihtokauppoina ystäviltään lapsena Virossa. Monet kuulista olivat miehen mukaan peräisin esimerkiksi Narvan linnan lähistöltä.

Museoviraston mukaan muinaismuistolöydöissä on tärkeää, ettei kaivauksia tehdä suunnittelematta. Historian tutkimuksen kannalta on tärkeää, että muinaismuistoesineen yhteys löytöpaikkaan kyetään säilyttämään ja dokumentoimaan.

– Jos löydetyn esineen yhteys löytöpaikkaansa katkeaa, esineestä ja löytöpaikasta on saatavissa huomattavasti vähemmän luotettavaa tietoa, Museoviraston edustaja kertoi oikeudessa.

Museovirasto luonnehti linnan ympärillä tehtyjä laittomia etsintöjä poikkeuksellisen laajoiksi. Luvallisissa kaivauksissa linnan läheltä oli löydetty esimerkiksi nuolenkärkiä, ammuksia ja myös jonkun verran kolikoita. 

Toiselta mieheltä takavarikoitiin 62 erikokoista lyijykuulaa. Museoviraston mukaan kyseisille muinaismuistoille on mahdotonta määritellä rahallista arvoa.

Osa kuulista oli 1400–1500-lukujen kammiotykkien tai muiden pienehköjen tykkien ammuksia. Osa ammuksista sopi hakapyssyjen, puolihakojen tai varhaisten käsituliaseiden kuuliksi.

Käräjäoikeus hankki lausuntoja myös Viron alueelta, ja niiden mukaan vastaavien kuulien löytyminen Virosta oli epätodennäköistä.

Käräjäoikeus tuomitsi kuulia hallussaan pitäneen miehen yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen rakennussuojelurikoksesta ja kavalluksesta. Kuulat oikeus määräsi valtiolle.

Toisen miehen syyteet oikeus hylkäsi näytön puutteessa.

Ehdollisen vankeustuomion saanut valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen.

Hovioikeus kuuli uutena todistajana arkeologian professoria, jonka mukaan osassa miehen hallusta löytyneistä kuulista oli rautaydin. Sellaiset kuulat ovat poikkeuksellisia.

Asiantuntijan mukaan miehen hallusta löytynyt kuulamäärä oli niin suuri, että ainoa mahdollinen löytöpaikka niille oli taistelupaikan tyylinen alue, jollainen Suomesta löytyi ainoastaan Raaseporin linnan alueelta.

–  Maallikon olisi vaikeaa saada Suomessa vastaavaa määrää kuulia haltuunsa laillisesti, eikä Suomen laki salli tällaisten määrien maahantuontia, asiantuntija todisti.

Helsingin hovioikeus katsoi 32-vuotiaan syylliseksi käräjäoikeuden tavoin rakennussuojelurikokseen ja kavallukseen. Hovioikeus kuitenkin totesi, että rakennussuojelurikoksesta, joka oli rikoksista vakavampi, on viime vuosina määrätty vain sakkoja.

Tästä syystä hovioikeus lievensi miehen tuomion puoleksi vuodeksi ehdollista vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat