Metallinetsijä teki harvinaisen löydön, jonka lahjoitti museoon – vastaavia löytyi viimeksi sata vuotta sitten: "En halunnut mitään rahallista korvausta"

Tamperelainen metallinetsintää harrastava Markus Kujanpää löysi 1300–1600 vuotta vanhan soljen Sastamalan ranta-alueelta.

Suomen metallinetsijät ry:n Pirkanmaan osaston vetäjänä toimiva mies kertoo lähteneensä normaalille etsintäretkelle alueelle, josta tiesi ihmisten kulkeneen 1800 luvun aikana.

– Kone alkoi piipittää ja tuli sellainen signaali, mikä voisi tarkoittaa esimerkiksi isoa kuparikolikkoa. Nostin signaalin antaman kiven varovasti ylös ja tunsin esineen suoraan kiven alla, mietin, että mikähän se tämä on? Kujanpää kuvailee tilannetta.

Esine paljastui soljeksi, jota on käytetty pitämään hartioilla olevaa viittaa paikoillaan. Kuparinen kertoo sen kuuluneen mahdollisesti naiselle.

Löytö on todella harvinainen eikä vastaavanlaisia ole Kuparisen mukaan löytynyt kuin viimeksi sata vuotta sitten Tytärsaaresta Venäjän puolelta.


Soljen tarkempi tutkinta on vielä käynnissä, mutta sen arvioidaan olevan 400–700 luvulta. Mies otti löytöesineen oikeaoppisesti mukaan suljettuun pussiin ja dokumentoi löytöpaikan arkeologeille.

– Luovutin soljen seuraavana päivänä arkeologeille ja tein soljesta lahjoituksen museolle. En halunnut löydöstä mitään rahallista korvausta, se on minun linjani, Kujanpää kertoo.

Miehen mukaan lunastuspalkkiot löydöistä ovat Suomessa suhteellisen vaatimattomia. Esineistä maksetaan materiaalin arvo, joka korotetaan puolella.

– Yleensä löytöesineet ovat pronssia, jonka markkinahinta on melko matala tällä hetkellä. Soljen arvo on muutamasta kympistä korkeintaan sataan euroon. Jotkut ulkomaalaiset keräilijät voisivat maksaa ehkä enemmän, Kujanpää linjaa.

Antiikkisten aarteiden metsästyksellä ei Suomessa pääse rikastumaan. Kujanpää kertoo harrastavansa metallinetsintää rakkaudesta historiaan.

– Suomen maaperässä ei juurikaan ole mitään arvokkaita esineitä tai kultaa, millä pystyisi rikastumaan. Jos joku kultaesine tulisi vastaan, niin saataisiinhan sillä ehkä bensakulut korvattua, Kujanpää kiteyttää.

Soljesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti. 

Lue myös:

    Uusimmat