Mainos

Metalliliitto: Onko Suomella varaa jättää tällainen helmi rakentamatta?

Metallityöväenliiton puheenjohtaja Riku Aalto pitää mahdollista jättiluokan risteilijätilausta Suomelle erittäin tärkeänä joululahjana. Suomen pitäisi se vastaanottaa.

– Se olisi Suomelle valtava joululahja ja katkaisisi tämän negatiivisuuden kierteen, mikä tällä hetkellä Suomessa tuntuu olevan vallalla. Siinä on 12 000 miestyövuotta kiinni ja siinä on monta sataa miljoonaa veroeuroa kiinni, perustelee Aalto telakkayhtiö STX Finlandin havittelemaa risteilijätilausta.

Aallon mukaan laivahankkeessa eletään tällä hetkellä hyvin kriittisiä aikoja.

– Telakalle etsitään tällä hetkellä niin sanottua käyttöpääomalainaa, jotta se voi ottaa tilauksen vastaan. Laina olisi kymmeniä miljoonia euroja, jotta tämä tilaus saataisiin Suomeen, Aalto valaisee.

Nyt puhutaan siis lainasta, jolla telakka pystyy osoittamaan vakuudet – ei siis telakkatuesta. Aallon mukaan lainat maksetaan ajan kuluessa takaisin.

– Nyt ei puhuta siitä, että halutaan rahaa käteen, vaan siitä, että saadaan lainaa tämän asian hoitamiseksi.

Suomen valtio mukaan lainoittajaksi?

Katseet ovat lainoittajan etsinnässä Aallon mukaan ainakin osittain Suomeen valtioon päin.

– Kyllähän siellä on tietenkin muitakin rahoittajia kuin Suomen valtio. Muiden rahoittajienkin näkökulmasta olisi hyvä, jos Suomen valtio olisi mukana omalla panoksellaan.

Aallon mielestä rahoittaja telakalle pitäisi löytää nopeasti, sillä myös muut, esimerkiksi saksalaiset ja ranskalaiset ovat tekemässä tarjousta vastaavasta laivahankkeesta amerikkalaisille.

– Tätä lainoittaja-asiaa ei ole enää montaa päivää aikaa hieroa, sillä tätä on mietitty jo kauan. Ja lainahan maksetaan laivan valmistuessa rahoittajille takaisin. Sen suhteen ei pitäisi olla epäilyjä, sillä niin on tehty aiemminkin kahden risteilijätilauksen osalta.

Aalto muistuttaa, että risteilijät ovat suomalaisen vientiteollisuuden helmiä.

– Jos tällainen päästetään käsistä, kyllä sitten voidaan mennä peiliin katsomaan, että mitä me täällä oikein tehdään, Aalto varoittelee.

(MTV3)

Katso Metallityöväenliiton puheenjohtajan Riku Aallon haastattelu: (Huomenta Suomi 3.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.