Meta poisti Iranin hengellisen johtajan Facebook- ja Instagram-tilit

Meta ei maininnut erikseen Israelin äärijärjestö Hamasia vastaan julistamaa sotaa, mutta Khamenei on muun muassa esittänyt tukeaan Hamasin lokakuiselle hyökkäykselle.

Meta on poistanut Iranin hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein Facebook- ja Instagram-tilit, koska ajatollahin oli katsottu rikkoneen yhtiön sisältöön liittyviä sääntöjä.

– Olemme poistaneet nämä tilit, koska niillä on rikottu toistuvasti vaarallisia järjestöjä ja yksilöitä koskevaa käytäntöämme, Metan tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle torstaina.

Iranin johdossa jo 35 vuoden ajan olleella Khameneilla on ollut Instagramissa viitisen miljoonaa seuraajaa.

Meta ei maininnut erikseen Israelin äärijärjestö Hamasia vastaan julistamaa sotaa, mutta yhtiöön on kohdistunut painetta estää Khameneita käyttämästä palveluitaan sen jälkeen kun Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella.

Khamenei oli esittänyt hyökkäyksen jälkimainingeissa sille tukensa, mutta oli kiistänyt Iranin osallisuuden hyökkäykseen. Jo vuosien ajan Iran on ollut Hamasin suuri tukija.

Hän on myös tukenut julkisesti palestiinalaisten vastarintaa, kun Israel on sodan julistettuaan moukaroinut Gazan kaistaa ilmaiskuin ja hyökkäyksin, sekä ilmaissut tukensa Jemenin huthikapinallisten hyökkäyksille Punaisellamerellä.

Iranin huthikapinalliset ovat häirinneet laivaliikennettä marraskuusta lähtien osoittaakseen tukeaan palestiinalaisille Gazan sodassa. Kapinalliset sanovat valitsevansa kohteikseen aluksia, jotka ovat yhteydessä Israeliin, Yhdysvaltoihin ja Britanniaan.

Iranilaiset käyttävät palveluita VPN-yhteyksien kautta

Käytännössä, johon Meta on pohjannut päätöstään ilmaistaan, ettei yhtiö salli väkivaltaista tehtävää julistavien tai väkivaltaisten organisaatioiden tai henkilöiden esiintymistä alustoillaan. Metan mukaan se pyrkii näin ehkäisemään todellisen maailman haittoja.

Yhtiö on myös määritellyt muun muassa poistavansa erinäisiin vaarallisiin organisaatioihin ja henkilöihin liittyvät ylistykset ja tuen osoitukset. Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

Instagramin ja Facebookin käyttö on kielletty Iranissa, mutta iranilaiset käyttävät VPN-yhteyksiä kiertääkseen rajoituksia ja päästäkseen käsiksi kiellettyihin verkkosivustoihin tai sovelluksiin. Tällaisia ovat Facebookin lisäksi muun muassa viestipalvelu X ja videopalvelu Youtube.

Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin viime kuukausien ilmaiskut ja hyökkäykset ovat surmanneet Gazassa yli 27 800 ihmistä. Heistä suurin osa on ollut ministeriön mukaan naisia ja lapsia.

Israelin sodanjulistusta edeltäneessä Hamasin lokakuisessa hyökkäyksessä sai puolestaan surmansa noin 1 160 ihmistä, selviää AFP:n tekemistä laskuista, jotka pohjautuvat israelilaisviranomaisten esittämiin lukuihin. Myös Israelissa kuolonuhreista valtaosan on kerrottu olleen siviilejä.

Gazassa käymänsä sodan myötä Israelia vastaan on esitetty syytöksiä kansanmurhasta, ja tätä on käsitelty jopa Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ).

Lue myös:

    Uusimmat