Sadattuhannet marssivat Lontoossa Palestiinan puolesta: Poliisi ottanut kiinni satoja ihmisiä – MTV seuraa Israelin ja Hamasin sotaa

Israel käänsi aseensa pohjoiseen – video näyttää iskut Hizbollahin kohteisiin 0:46
Israel väittää videolla näkyvän, miten se iskee Hizbollahin kohteisiin Libanonissa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa lauantaina 11. marraskuuta 2023.

  • Israelin ja Hamasin sotaa on kestänyt yli kuukauden
  • Huthikapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin ohjuksin
  • Valkoinen talo kertoo, että Israel aloittaa päivittäiset tulitauot Gazan pohjoisosassa
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 11 078 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 9.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

23.22: Sadattuhannet marssivat Lontoossa Palestiinan puolesta: Poliisi ottanut kiinni satoja ihmisiä

Lontoossa poliisi on ottanut kiinni noin 150 mielenosoittajaa, jotka muun muassa ampuivat ilotulitteita palestiinalaisia tukevassa mielenosoituksessa, kertoo muun muassa Guardian. Osa heistä oli naamioituneita.

Lisäksi poliisi on ottanut talteen yli 90 vastamielenosoittajaa, jotka pyrkivät häiritsemään palestiinalaisia tukevaa suurmielenosoitusta. Kiinni otetuilta vastamielenosoittajilta löytyi poliisin mukaan muun muassa aseita ja huumeita. Vastamielenosoittajien joukossa on jalkapallohuligaaneja ja tunnettuja äärioikeistolaisia, kuten muslimivastaisen English Defence Leaguen entinen johtaja Tommy Robinson.

Poliisin arvion mukaan yli 300  000 ihmistä osallistui lauantaina Lontoossa järjestettävään palestiinalaisia tukevaan mielenosoitukseen. Järjestäjien mukaan protestoijia olisi ollut jopa 800 000.

Itse mielenosoitus sujui pääosin rauhallisesti. Enimmillään lähes 2  000 poliisia valvoi tapahtumaa.

18.44:Gazan suurin sairaala saarroksissa Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa

Gazan suurin sairaala al-Shifa on jäänyt täysin saarroksiin Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisissä taisteluissa, kertoo Uutistoimisto AFP. Jopa kymmenientuhansien siviilien on arvioitu hakeutuneen suojaan kyseiseen sairaalaan. Al-Shifan lähistölle on muun muassa tehty ilmaiskuja.

AFP:n paikalla olevat toimittajat kertoivat, että lauantain vastaisena yönä al-Shifan lähistöltä kuului useita räjähdyksiä, joita he kuvailivat kuin ukkosen jylinäksi. Avustusjärjestöt ovat varoittaneet sairaalan potilaiden ja henkilökunnan olevan vaarassa. Esimerkiksi Gazassa pitkään työskennellyt Lääkärit ilman rajoja kuvailee tilannetta sairaalassa katastrofaaliseksi.

Äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistan 30 sairaalasta 20 on nyt suljettu Israelin ja Hamasin välisten taistelujen takia.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan kaksi muutakin sairaalaa, al-Nasrin sairaala sekä al-Rantisin lastensairaala, ovat niiden johtajan Mustafa al-Kahlutin mukaan israelilaisten panssarivaunujen saartamia eivätkä potilaat ja henkilökunta ole päässeet pakenemaan.

17.40: Lontoossa palestiinalaisia tukeva suurmielenosoitus: Kymmeniä vastamielenosoittajia pidätetty

Lontoossa poliisi on pidättänyt lähes 100 vastamielenosoittajaa, jotka pyrkivät häiritsemään palestiinalaisia tukevaa suurmielenosoitusta, kertoo muun muassa Guardian. Lisäksi poliisi eristi rettelöintisuunnitelmista epäilemänsä joukon pubiin mielenosoitusreitin varrella.

Poliisin arvion mukaan yli 300 000 ihmistä osallistuu tänään Lontoossa järjestettävään palestiinalaisia tukevaan mielenosoitukseen. Mielenosoitus on sujunut muuten rauhallisesti lukuun ottamatta vastamielenosoittajien aiheuttamia järjestyshäiriöitä. Vastamielenosoittajien joukossa on jalkapallohuligaaneja ja tunnettuja äärioikeistolaisia, kuten muslimivastaisen English Defence Leaguen entinen johtaja Tommy Robinson.

Enimmillään lähes 2 000 poliisia valvoo tapahtumaa, johon on arvioitu osallistuvan jopa yli satatuhatta ihmistä.

Poliisin arvioi jo etukäteen, että mielenosoituksessa on odotettavissa väkivaltaisuuksia, kun tunteet käyvät kuumina Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisistä taisteluista Gazan kaistalla. 

Päivitetty pidätettyjen vastamielenosoittajien määrä kello 22.06.

17.36: Jopa 3 000 ihmistä osoitti Helsingissä mieltään Gazan siviilien puolesta

Helsingissä Gazan siviilien puolesta tänään järjestettyyn mielenosoitukseen on osallistunut noin 2 500–3 000 ihmistä, Helsingin poliisista arvioidaan.

Tulitaukoa ja humanitaarista apua Gazaan vaativan mielenosoituksen järjestäjät ovat Sumud – Suomen Palestiina-verkosto, ICAHD Finland ja Rauhanpuolustajat.

Mielenilmauskulkue marssi Helsingin keskustassa Rautatientorilta Eduskuntatalon edustalle, jossa oli vielä viiden maissa iltapäivällä poliisin arvion mukaan ainakin muutamia satoja ihmisiä.

16.01: Palestiinalaisaktivistit: Somejätit rajoittavat palestiinalaisia tukevaa sisältöä herkemmällä sormella

Monet palestiinalaisaktivistit syyttävät sosiaalisen median jättejä puolueellisuudesta moderoinnissa.

Sosiaalisten median jättien on epäilty rajoittavan herkemmin palestiinalaisalueilta jaettua ja palestiinalaisia tukevaa sosiaalisen median sisältöä. Esimerkiksi Instagram joutui pyytämään anteeksi, kun sen tekoäly oli lisännyt aiheettomasti sanan "terroristi" joidenkin palestiinalaisten käyttäjien sosiaalisen median profiileihin. Käyttäjät ovat myös raportoineet tilien näkyvyyden rajaamisesta perusteettomasti.

Palestiinalaisten digitaalisia oikeuksia tukevan kansalaisjärjestö 7amlehin asiantuntija Jalal Abukahter kertoo STT:lle sähköpostitse, että järjestö on lokakuun alun jälkeen dokumentoinut yli 400 tapausta palestiinalaisten sensuroimisesta.

– Esimerkiksi gazalaisten kansalaisjournalistien tilien näkyvyyttä on rajattu, koska niiden ei ole katsottu olevan nuorille sopivaa sisältöä. Tai sitten tilien näkyvyyttä on rajattu pelkän sijainnin perusteella.

Lähi-idän instituutin tutkijan Antti Tarvaisen mukaan väkivaltaisen konfliktin yhteydessä näyttää usein siltä, että palestiinalaista sisältöä rajoitetaan helpommin kuin Israelia tukevaa.

14.47: Arabimaat ja Iran kokoontuvat Saudi-Arabian Riadissa, aiheena Gazan taistelut

Arabimaiden johtajat sekä Iranin presidentti Ebrahim Raisi kokoontuvat tänään Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Arabiliiton ja Islamilaisen yhteistyön järjestön (OIC) hätäkokouksesta odotetaan ponnekasta yhteisvaatimusta välittömästä tulitauosta Gazaan.

Israelin ja Hamasin väliset taistelut ovat kiihtyneet Gazan kaistalla ja aiheuttaneet valtavaa kärsimystä siviileille. Terroristijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin vastahyökkäyksessä on kuollut yli 11  000 ihmistä.

Israel hyökkäsi Gazan kaistalle sen jälkeen, kun Hamas yllätyshyökkäyksessään Israeliin 7. lokakuuta surmasi Israelin mukaan 1 200 ihmistä ja otti noin 240 panttivankia.

11.15: Gazan terveysministeriö: Gazan suurimmasta sairaalasta polttoaine loppu

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistan suurimman sairaalan al-Shifan toiminta on pysähtynyt, koska polttoaine on täysin loppu.

Tietoa ei ole vahvistettu.

Palestiinalaislääkäri kertoo al-Shifan sairaalan tilanteesta 2:53
Etelä-Gazassa sijaitsevan Nasserin sairaalan lääkäri kertoo, etteivät hänen kollegansa al-Shifan sairaalassa ole juuri yhteydessä ulkomaailmaan. Video: Reuters

5.41: Ranskan Macron vaatii Israelia lopettamaan siviilien pommittamisen Gazassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaatii Israelia lopettamaan siviilien pommittamisen Gazan kaistalla. Macron kommentoi asiaa perjantaina Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Ranskalaispresidentin mukaan naisten, lasten ja iäkkäiden pommittaminen ei ole oikeutettua. Macron sanoi myös toivovansa, että muut maailman johtajat liittyvät tulitaukoa vaativiin kehotuksiin.

Macron sanoi haastattelussa myös, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään.

22.45:Israel laski arviotaan Hamasin hyökkäyksessä kuolleiden määrästä

Israel laskee arviotaan äärijärjestö Hamasin hyökkäyksessä kuolleiden määrästä 1 200:aan, kertoo maan ulkoministeriön edustaja. Aiempi arvio oli noin 1 400.

Ulkoministeriön edustajan mukaan luvun tarkentuminen johtuu siitä, että osa tunnistamattomista ruumiista on tutkimuksissa paljastunut maahan hyökänneiden Hamasin militanttien ruumiiksi.

– Kyseessä on päivitetty luku. Tämä johtuu siitä, että oli paljon ruumiita, joita ei tunnistettu. Nyt uskomme, että ne ovat terroristien eivätkä ole israelilaisia kuolonuhreja, perustelee ulkoministeriön edustaja Lior Haiat.

Gazassa on äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan kuollut yli 11 000 ihmistä sen jälkeen kun Israel aloitti hyökkäyksen runsas kuukausi sitten. Lukua ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

21.41:Kymmenet YK-suurlähettiläät pitivät hiljaisen hetken Gazan uhrien muistolle

Kymmenet suurlähettiläät osallistuivat tänään Genevessä minuutin mittaiseen hiljaiseen hetkeen, jolla kunnioitettiin Gazassa kuolleiden muistoa ja vaadittiin tulitaukoa alueelle.

Hiljaiseen hetkeen otti osaa nelisenkymmentä suurlähettilästä, valtaosin muslimimaista.

– Kahta ja puolta miljoonaa ihmistä ei voida pitää sivullisina uhreina, kiteytti Egyptin suurlähettiläs Ahmed Ihab Abdelahad Gamaleldin.

Palestiinalaisten pysyvä tarkkailijajäsen Ibrahim Khraiishi väitti, ettei käynnissä ole sota Israelin armeijan ja Hamasin taistelijoiden välillä, vaan kansanmurha.

– Ja se tapahtuu koko maailman nähden, televisiossa.

Samalla Khraiishi syytti länsimaita kaksinaismoralismista, kun ne tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa, mutta eivät puutu Israelin toimiin Gazassa.

20.22: Yhdysvaltalaisdiplomaatit varoittavat: Israelin tukemisella kohtalokas seuraus Yhdysvaltain ja arabimaiden välisiin suhteisiin

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on saanut arabimaissa työskenteleviltä yhdysvaltalaisdiplomaateilta suorasanaisia varoituksia. Varoituksissa kerrotaan, kuinka Yhdysvallat saattaa menettää ”arabimaailman yleisön sukupolven ajaksi” vahvalla tuellaan Israelille. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Presidentti Joe Biden on joutunut kasvavan paineen kohteeksi, kun Israelin ja Hamasin väliset taistelut ennennäkemättömän raa’alla tavalla Gazassa. 

Viime päivinä Yhdysvaltain liittolaiset arabimaailmassa ovat tehneet selväksi syvän suuttumuksensa Gazan humanitaarisen kriisin vuoksi.

Viime viikonloppuna ulkoministeri Antony Blinken osallistui Jordanian ulkoministerin koolle kutsumaan huippukokoukseen, johon osallistuivat Egyptin, Qatarin, Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian huippudiplomaatit sekä Palestiinan vapautusjärjestön pääsihteeri.

Huippukokouksessa arabijohtajat vaativat välitöntä tulitaukoa Gazaan, kun taas Blinken toisti Yhdysvaltojen vastustavan sitä ja väitti, että se antaisi Hamasille aikaa ryhmittäytyä uudelleen ja käynnistää uuden hyökkäyksen Israelia vastaan.

Valkoinen talo kertoi torstaina, että Israel oli suostunut jatkamaan päivittäisiä neljän tunnin taukoja sotilasoperaatioihin Gazan pohjoisosissa.

Lisää perjantain tapahtumia löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat