Mertaranta: Krista Pärmäkosken pahimmalla haastajalla kaksi isoa kysymysmerkkiä

Jari Isometsän mukaan Tour de Skin on reagoitava lukuisiin poisjäänteihin:"Jotain on pakko tehdä" 4:47
MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä antaa oman ennakkonsa alkavasta Tour de Skistä.

Maastohiihdon maailmancup-kauden fysiikan ja psyyken mittari Tour de Ski alkaa lauantaina. Krista Pärmäkosken aika on tullut, vaikka kahden edellisen Tourin voittaja Heidi Weng on mukana, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Antero Mertaranta.

1. Nyt on Kristan hetki!

Kokonaistouria ei ole suomalaisista onnistunut valloittamaan kuin Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo). Kisaohjelma suosii Kristaa, jolta normaalimatkojen ohella myös sprintti kulkee erinomaisesti.

Kovimman vastuksen tarjoaa alkukauden vahvassa vireessä liitänyt Norjan Ingvild Flugstad Östberg. Mutta kuinka käy norjalaiselta – ei suinkaan rock’n roll – vaan sprintti? Vielä isompi kysymys on norjalaisen kauden jatko. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun hän pilaa arvokisansa raskaalla Tourilla.

Naisten taso maailman huipulla on selvästi miehiä kapeampi ja siksipä useiden maailman huippujen poisjäänti varjostaa tämän kauden naisten Touria. Kun parhaat ovat paikalla, ei selittelyille jää sijaa! Ja missä luuraa Heidi Weng?

2. Miesten kisan hurja taso

Miehissä tilanne on aivan toisenlainen kuin naisissa. Huipulla on kivenkova kilpailu.

Ennakkosuosikin viittaa voi huoletta tyrkyttää kahdelle nuorelle hurjapäälle: Norjan Johannes Hösflot Kläbolle (ensimmäinen Tour ) ja Venäjän Aleksandr Bolshunoville. Sprintit toimivat kuin influenssarokotus parhaimmillaan ja normaalimatkoilla ei tarvitse kysellä, kuka huolehtii vauhdista.

Näiden latutaiteilijoiden takana vaanii joukko kovia nimiä, joiden moottori jo kutsuvasti hyrisee. Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Dario Cologna ja vahva venäläisarmeija.

Pakasta on myös revittävä yksi nimi, joka on alkukaudesta ollut hurjassa vireessä – kenties jopa uransa parhaassa vedossa – Norjan Sjur Röthe. Hänen kohtalokseen saattaa kuitenkin muodostua sprintti, mutta nimi mieleen! Numerosta viis...

3. Mitä odottaa muilta suomalaisilta?

Mari Eder ja Ristomatti Hakola. Vapaan sprintin pöytä on katettu, kansa janoaa näyttöjä.

Ja Matti Heikkinen... Nyt on koneen oltava normaalimatkoilla siinä kunnossa, että voidaan uskottavasti puhua lähestyvistä MM-kisoista. Matin tapauksessa savu piipusta ei suinkaan kerro yksimielisyydestä, kuten paavin valinnassa, vaan ihan jostain muusta... Epävarmuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat