Kommentti: Tässä on Suomen tuleva mitalisaalis MM-hiihdoista – suurta unelmaa ei saa pilata hosumalla

4:21

Suomen mitalihaaveet hiihdon MM-kisoissa toteutetaan tai haudataan käytännössä täysin maastohiihtoladuilla. Katseet kääntyvät varsinkin Kerttu Niskaseen sekä viestijoukkueisiin, joiden tieltä on raivattu jo yksi valtava vastustaja, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Planicasta.

Tänään Planicassa aletaan jakaa mitaleja. Suomen menestystoiveet lepäävät harvojen harteilla.

Sinivalkoista mäkihyppymitalia saadaan odottaa vielä ainakin kaksi lisävuotta, sillä maailmancupin kovimmat suomalaisnimet löytyvät sijoilta 35 (Jenny Rautionaho) ja 36 (Antti Aalto).

Yhdistetyssä sauma – hyvin ohut sellainen – on olemassa. Kahden vuoden takainen MM-hopeamies Ilkka Herola on ollut kuudessa edellisessä Gundersen-mallisessa kisassaan kymmenen joukossa. Palkintosija kaudelta kuitenkin puuttuu, jos MM-kisaohjelmasta uupuvia massalähtöjä ei lasketa. Eli haastavaa on.   

Mitalinäkymiä on siis tiirailtava pääasiassa maastohiihtoladuilta.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Vuosi sitten Zhangjiakoun olympialumilla Suomen maastohiihtomaajoukkue ulosmittasi tuloskuntonsa täysimääräisesti – jopa yläkanttiin – naisten viestejä lukuun ottamatta. Kerttu ja Iivo Niskanen hiihtivät kumpainenkin Suomen viidestä henkilökohtaisesta mitalista kaksi, minkä lisäksi Krista Pärmäkoski otti pronssin ja Iivo Niskanen–Joni Mäki-pari hopeaa sprinttiviestissä. 

Nyt Planicassa odotukset ovat Kerttu Niskasen osalta jopa nousseet, kun MM-maastotkin istuvat loistavasti vieremäläisen vahvuuksiin. Iivo Niskasen ja Pärmäkosken kohdalla kysymysmerkkejä on enemmän. Teoriassa he ovat mitalitaistossa normaalimatkoilla – ja Iivo Niskanen varsinkin 50 kilometrin perinteisellä – mutta kauden aikana koetut ongelmat ja poukkoileva tuloskunto pudottavat heitä hieman kuumimpien suosikkien joukosta.

Syyskaudella koronan sairastaneen Iivo Niskasen keskiviikkoisissa kommenteissa oli kuplivaa optimismia – eli toivoa olympiasankarin vertymisestä mitali-iskuun on olemassa.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kerttu Niskanen on puolestaan yksi suosikeista 30 kilometrin perinteisellä, minkä lisäksi hän omaa mahdollisuudet ainakin yhdistelmäkisassa. Olihan hän harvoin hiihdetyllä matkalla olympianelonen vuosi sitten.

Muita kuumia suomalaisehdokkaita henkilökohtaisille mitaleille ei ole, vaikkakin Johanna Matintalo on säväyttänyt perinteisen sprintissä kauden aikana. Arvolätkä Planicasta vaatisi kuitenkin Matintalolta pienen ihmeen.

Juttu jatkuu videon alla. 

3:51
Johanna Matintalo myönsi MM-kisoja edeltäneen synkän tilanteen: "Samanlaista floppia ei ainakaan toivottavasti ole luvassa."

Katseet kääntyvätkin lisämitalien suhteen viesteihin.

Sprinttiviestit käydään Planicassa vapaalla hiihtotavalla, mikä laskee suomalaisosakkeita. Lisäksi kahden vuoden takainen hopeapari Ristomatti Hakola–Joni Mäki on nykykunnossaan suuri mysteeri. Sen verran sekaisin varsinkin Hakolan suorittaminen on talven aikana ollut, minkä lisäksi Mäki tunnusti kisat avaavan sprintin alla olevansa vajaakuntoinen.

Pitkissä viesteissä on kuitenkin mahdollisuus, niin naisissa kuin miehissä. Suomen edeltä on siivottu jo valmiiksi syrjään valtaisat mitalisuosikit, kun Venäjä on suljettu kisoista sotatoimien vuoksi. Venäjä voitti olympialumilla molemmat pitkät viestit.

Norjan, Ruotsin ja Suomen lisäksi mitalitaistoissa on muutamia maita – naisten puolella varsinkin Yhdysvallat ja Saksa, miehissä etunenässä Ranska ja Italia.

Epävarmuustekijöitäkin on. Suomen naisten joukkueessa varmat paikat ovat vain Niskasella ja Pärmäkoskella, muut ratkaistaan MM-näyttöjen ja valitun taktiikan perusteella. Kelpo vaihtoehtoja, kuten Matintalo ja Jasmi Joensuu, kuitenkin löytyy.

Suomen miehillä kysymyksiä on vielä enemmän. Niskasen ja Perttu Hyvärisen käsissä mitalimahdollisuudet tuskin sulavat, mutta heidän takanaan riskitasot nousevat huomattavasti. MM-sprintistä ulos jäänyt Hakola on ollut täysi mysteeri, Mäen hiihdot Planicassa saattavat loppua lyhyeen, eikä Remi Lindholmkaan ole räjäyttänyt pankkia. Pakka vaikuttaa olevan levällään.

Tässä kohtaa astellaan sudenkuopan reunalle. Kun valmennusjohto on peräänkuuluttanut Suomen potentiaalisilta viestinviejiltä vielä näyttöjä MM-laduilla, tämä tarkoittaa myös viestipäivien alla kilpailtavia vapaan väliaikalähtöjä (naisilla 10 ja miehillä 15 kilometriä).

Esimerkiksi Eveliina Piippo, Joensuu ja Lindholm eivät taistele kyseisillä matkoilla mitaleista, mutta he voivat olla ratkaisevissa rooleissa Suomen viestimenestyksessä.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kaksi vuotta sitten Mäki lähti jopa tyhmänrohkeasti mukaan 15 kilometrin vapaalle, ja hyytyi viestissä kaksi päivää myöhemmin. Olympialaisissa loistokisat urakoinut Hyvärinen katkesi viestissä. Rasitusta on siis kontrolloitava järkevästi – ja erityisesti ohjelmaltaan turboahdetuissa MM-kisoissa.

Suomen miesten viestijoukkue on unelmoinut arvokisamitalista jo 14 vuoden ajan. Nyt se olisi laitettava etusijalle.

Lupailin otsikossa Suomen mitalisaalista Planicasta. Tässä se tulee. Kerttu Niskanen hyödyntää normaalimatkojen saumoistaan ainakin yhden. Pitkien viestien sekä Iivo Niskasen päämatkan mitalimahdollisuuksista toteutuu realistisesti kolmannes. Todennäköisimpinä näistä pidän naisten viestiä tai Iivo Niskasen nousua mitalikantaan.

Kaksi mitalia, minkä lisäksi jätän tilaa yhdelle jokerille. Kaikki tämän päälle on plussaa.

2:04
Planican MM-hiihdot valtava haaste suksitiimille – Suomen huoltopäällikkö Mika Venäläinen kertoo pelin hengen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja