Runsailla kuukautisilla on vakavia seurauksia – ”Alentaa elämänlaatua kuin mikä tahansa krooninen sairaus”

Runsaat kuukautiset aiheuttavat anemiaa ja laskevat naisen elämänlaatua yhtä paljon kuin mikä tahansa krooninen sairaus. Gynekologi kertoo, miten vaiva tunnistetaan ja hoidetaan.

Joka kolmas nainen kokee jossakin elämänsä vaiheessa häiritsevän runsasta kuukautisvuotoa. Virallisesti runsaiden kuukautisten eli menorragian määritelmä on, että verivuotoa tulee yhden kierron aikana yli 80 millilitraa eli 0,8 desilitraa.

– Sen yli menevän vuodon on aikoinaan arvioitu aiheuttavan naiselle anemiaa, naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta kertoo.

Vuodon määrää on helpointa mitata kuukautiskuppia käyttämällä. Hurskainen huomauttaa, että runsaus on kuitenkin myös subjektiivista, ja esimerkiksi verivuotoon sekoittunut kudosneste lisää koetun vuodon määrää.

– Vuodon määrää ei tarvitse mitata hoitoa saadakseen. Me hoidamme naisen kokemusta.

Koska jonkinlainen käsitys vuodon määrästä on kuitenkin hyvä olla, kannattaa ennen lääkärikäyntiä täyttää Käypä hoito -sivuilta löytyvä menorragiapotilaan haastattelu- ja tutkimuslomake. Siinä arvioidaan vuodon määrää kysymysten ja kuvien avulla.

– Se ei ole tarkka, mutta paljon parempi kuin oma arvio.

Tavanomaista runsaampien kuukautisten merkkejä ovat esimerkiksi verihyytymät, ylivuodot kuukautissuojista sekä tarve käyttää useampaa suojaa yhtä aikaa. Sen sijaan esimerkiksi siteiden vaihtoväli ei näytä korreloivan kuukautisvuodon runsauteen, sillä se vaihtelee muutenkin paljon henkilöstä toiseen.

Vuodon väristä voi päätellä jotain. Runsas vuoto on yleensä kirkasta, niukka vuoto taas rusehtavaa, koska se ehtii hapettua emättimessä.

Kuukautisten kesto ei sinänsä kerro mitään. Runsaat kuukautiset voivat olla lyhyetkin.

– Silloinhan se onkin epämiellyttävää, jos vuoto ei jakaannu useammalle päivälle, vaan vuotaa kolmen päivän aikana kuin kraanasta, Hurskainen sanoo.

Taustalla monenlaisia syitä – omega-valmisteista lähtien

Joskus runsaisiin kuukautisiin liittyy kipua. Syynä voi olla joko runsas vuoto itsessään tai sitten jokin ongelma, joka aiheuttaa runsasta vuotoa.

– Kohdun limakalvo vapauttaa kuukautisten aikana kohdun supistelua ja kipua aiheuttavaa ainetta, prostaglandiinia. Kipua voi tulla myös siitä, kun verihyytymät painautuvat runsaan vuodon mukana kohdunkaulan läpi, Hurskainen sanoo.

Sairauksista taustalla voi olla esimerkiksi endometrioosi tai adenomyoosi. Endometrioosissa kohdun limakalvoa kasvaa vatsaontelossa tai munasarjoissa, adenomyoosissa kohtulihaksen sisällä. Myös maksan toimintahäiriöt voivat aiheuttaa vuotohäiriöitä.

Runsaat kuukautiset voivat liittyä niin ikään verenhyytymishäiriöihin tai tiettyihin lääkkeisiin, kuten masennuksen hoidossa käytettäviin serotoniinin takaisinoton estäjiin tai veritulppapotilaille määrättäviin antikoagulantteihin.

Yllättäen myös ravintolisinä käytettävät omega-valmisteet voivat lisätä kuukautisvuodon määrää.

– Ihmiset eivät osaa kuvitellakaan, että niillä olisi jotain vaikutusta. Mutta niin saattaa olla, jo ihan pakkausten normaaleilla annoksilla, Hurskainen kertoo.

– Myös kuparikierukka lisää vuodon määrää. Toisaalta hormonikierukka taas vähentää sitä.

Jos kuukautiset ovat olleet aina runsaat, perimmäinen syy ei välttämättä selviä.

– Limakalvon toiminnassa vain on jotain sellaista, mikä tekee vuodon runsaaksi.

Mikäli kuukautiset sen sijaan muuttuvat runsaiksi vasta myöhemmin ja muutos esimerkiksi vuoden takaiseen on merkittävä, taustalla voi olla esimerkiksi myooma tai polyyppi.

– Tämäkin on subjektiivista. Nainen voi kokea lisääntyneen vuodon runsaaksi, vaikka se pysyisi normaalin rajoissa.

Anemiaa, elämänlaadun laskua, kiusallisia ylivuotoja, rahanmenoa

Runsaiden kuukautisten vakavin fyysinen seuraus on anemia. Hemoglobiinin ja rautavarastojen alenemisesta voi seurata epämääräistä oireilua, kuten väsymystä, huimausta, pahoinvointia, haluttomuutta, levottomia jalkoja ja lihasten voimattomuutta.

– Heikotus kuukautisten aikana voi olla osittain hormonaalistakin, mutta ihan hyvin veren menetyskin voi olla niin runsasta, että alkaa heikottaa. Se on aika todennäköistäkin, jos hemoglobiini laskee aina kuukautisten aikana eikä ehdi nousta ylös ennen seuraavia kuukautisia, Hurskainen selittää.

Merkittävämpänä Hurskainen kuitenkin pitää runsaista kuukautisista kokonaisuudessaan seuraavaa elämänlaadun laskua.

– Runsaiden kuukautisten katsotaan alentavan naisen elämänlaatua saman verran kuin mikä tahansa krooninen sairaus. Ajatellaan, että ”eihän se ole kuin muutama päivä kuukaudesta”, mutta niinä päivinä se vaikuttaa naisen elämään valtavan paljon ja tekee siitä tosi hankalaa. Lisäksi pitää suunnitella pitkälle, voinko tehdä sitä tai tätä, mennä vaikka kylpylään tai hoitaa työni.

– On paljon ammatteja, joissa on vaikea vaihtaa siteitä, ja sitten tulee ylivuotoja, mikä on tosi kiusallista. Esimerkiksi rakennustyömaiden vessoja ei ole suunniteltu naisten siteidenvaihtoon, eikä siellä kauheasti vessoja olekaan. Miesvaltaisella alalla runsaille kuukautisille ei muutenkaan tule kauheasti ymmärrystä.

Hurskainen huomauttaa, että myös vaivan taloudellinen puoli on merkittävä.

– Siteet ovat kalliita, ja niitä kuluu paljon. Lisäksi hankalat kuukautiset aiheuttavat paljon poissaoloja ja kustannuksia työnantajille.

Hormonikierukka monille tehokas

Hyvä uutinen on, että runsaiden kuukautisten hoitoon on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Ensimmäiseksi aloitetaan lääkkeellisistä vaihtoehdoista. Niitä ovat muun muassa tulehduskipulääkkeet, e-pillerit, traneksaamihappo ja hormonikierukka.

Tulehduskipulääkkeillä vuoto niukentuu lähes puolella potilaista viidenneksen, traneksaamihapolla jopa puolella. Samalla myös kuukautiskivut helpottuvat. E-pillereiden etu on, että niiden avulla kuukautiset voidaan myös saada tulemaan harvemmin.

– E-pillereitä voi syödä putkeen esimerkiksi kolme kuukautta tai ihan jatkuvastikin – kaikki eivät tosin pysty siihen, koska heille alkaa tulla välivuotoja tai muuten hankala olo, Hurskainen kertoo.

Hormonikierukkaa tulisi kokeilla mahdollisuuksien mukaan aina ennen erikoissairaanhoitoa ja kirurgisia toimenpiteitä, sillä se on lääkkeellisistä hoidoista tehokkain: vuodon määrä vähenee noin 80 prosentilla tai loppuu osalla kokonaan.

Jos runsaiden kuukautisten aiheuttajaksi todetaan polyyppi tai myooma, ne ovat usein kohtalaisen helposti ja nopeasti poistettavissa.

– Kohdun limakalvolla sijaitseva yksittäinen ja pienehkö myooma voidaan poistaa polikliinisesti tähystystoimenpiteessä. Kohdun lihaksen sisällä sijaitsevat myoomat on hankalampi poistaa. Niitä poistetaan harvemmin, ellei ole raskaus suunnitteilla.

Yksi vaihtoehto on lämpöpallohoito. Siinä tuhotaan kohdun limakalvo, mikä tarkoittaa, että lapsia ei voi enää saada.

– Noin 70 prosenttia potilaista on lämpöpallohoitoon tyytyväisiä. Viiden vuoden jälkeen potilaista 20–30 prosenttia tarvitsee lisähoitoja.

Kohdunpoistoa harkitaan runsaiden kuukautisvuotojen hoitokeinona vain, jos lääkehoidot eivät auta. Koska toimenpiteen seurauksena on luonnollisesti kuukautisten loppuminen, naisten elämänlaatu paranee varmasti, mutta samalla lisääntyy riski vaihdevuosien aikaistumiseen ja virtsausongelmiin.

– Jokaisen potilaan kohdalla mietitään aina erikseen, mikä hoitovaihtoehto on järkevä, Hurskainen sanoo.

Juttua on korjattu 19.6. klo 08.06: runsaiden kuukautisten virallinen verivuodon raja on 0,8 desilitraa, ei 8 desilitraa.

Vähäpätöiset oireet herättivät – usein munasarjasyöpä löydetään liian myöhään

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat