Merkittävä havainto syöpätutkimuksessa: "Tärkeimpiä löydöksiämme kolmeen vuosikymmeneen"

Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? 2:25
KATSO MYÖS: Nämä merkit voivat kertoa, että kuulut syöpäsukuun.

Cambridgen yliopiston tutkijat havaitsivat, että syöpäsolut "kaappaavat" terveiden solujen käyttämän reitin levitäkseen ympäri kehoa. Löydös voi auttaa kehittämään parempia lääkkeitä edenneisiin syöpiin.

Syöpä saa alkunsa, kun elimistön normaalien solujen jakautumisessa tapahtuu häiriö. Syöpäsolujen synnyttyä sairastuneet solut alkavat jakautua aktiivisesti. Monistumisen seurauksena elimistön kontrollijärjestelmät lopulta pettävät ja syöpäsolukko alkaa levitä veren- tai imunestekierron välityksellä muihin elimiin.

Brittitutkijoiden hiirikokeiden perusteella keskeinen rooli tässä prosessissa on natriumkanavalla, jonka toiminnan estäminen saa syövän lähettämään etäpesäkkeitä.

Natriumkanava on lihassolun kalvolla sijaitseva proteiini. Sellaisia löytyy eri puolilta elimistöä. Kun tutkijat poistivat tämän proteiinin terveiltä hiiriltä, niiden terveet solut matkasivat alkuperäisestä kudoksesta toisiin elimiin ympäri kehoa. Esimerkiksi terveet haimasolut vaelsivat munuaisiin, joissa niistä tuli terveitä munuaissoluja.

Vaikuttaa siltä, että syöpäsolut käyttävät tätä prosessia hyväkseen ja "kaappaavat" mekanismin terveiltä soluilta levitäkseen eri puolille elimistöä.

– Nämä ovat tärkeimpiä löydöksiämme kolmeen vuosikymmeneen, tutkimustiimiä vetänyt professori Richard Gilbertson sanoo tiedotteessa.

Toiveena parempia lääkkeitä

Syövän leviäminen heikentää potilaan ennustetta.

Natriumkanavan merkityksen ymmärtäminen etäpesäkkeiden syntymisen taustalla voi auttaa löytämään lääkkeitä, jotka palauttavat proteiinille sen alkuperäisen tehtävän terveiden solujen matkustusreittinä.

Vielä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta siitä, miksi natriumkanavat näyttävät olevan niin merkityksellisiä syövän leviämisessä.

Alla olevalla videolla kolmesti syöpädiagnoosin kuullut Anu kertoo taudin oireista ja sairauskierteestä.

Anu Forsman on selättänyt jo neljä syöpää 6:12
KATSO VIDEO: Anu on kuullut kolmesti sairastavansa syöpää – "Nautin elämästä, mitä vielä on jäljellä"

Lue myös:

    Uusimmat