Merkillisen moni suomalainen kuvittelee, että moottoriteillä vallitsee "haamurajoitus"

Tässä on kesän 2021 suurin asfalttiurakka 0:40
Kesän 2021 suurin asfalttiurakka on käynnissä valtatiellä 4 välillä Kirri-Tikkakoski. Uutta asfalttia syntyy satoja tuhansia neliömetrejä.

Aina ei ole hyvä paahtaa suurinta sallittua nopeutta. Liikenneturva muistuttaa, ettei moottoritiellä vallitse minkäänlaisia haamurajoituksia, joita ei saisi tarpeen tullen alittaa.

Turvallisen nopeuden valintaan vaikuttaa nopeusrajoituksen ohella moni muukin asia. Sellaisia ovat esimerkiksi tien kunto, ajokeli, näkyvyys sekä liikenneolosuhteet.

Nopeus on pidettävä huonoissakin olosuhteissa sellaisena, että ajoneuvon hallinta ja pysäyttäminen onnistuvat turvallisesti.

Nämä seikat pätevät myös moottoritiellä, jossa saa ajaa kovempaa kuin muilla teillä. Turvallinen ajonopeus saattaa olla moottoritielläkin tilanteesta riippuen huomattavasti alle rajoituksen.

Moottoriteillä ei ole mitään haamurajoituksia

Liikenneturvan syksyllä 2019 toteuttamassa kyselyssä lähes joka kolmas (31 %) autoilija oli siinä uskossa, että moottoritiellä ei liikenteen sujuvuuden takia saisi ajaa alle 80 kilometrin tuntinopeudella. Tämä ei Liikenneturvan mukaan pidä paikkaansa.

– Jos tilanne sitä vaatii, on nopeutta alennettava roimastikin – myös moottoritiellä. Liikenteen sujuvuudesta ei tarvitse erikseen huolehtia, kunhan kuljettajat ottavat olosuhteet huomioon ja ajavat ennakoiden, huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.

Lähde: Liikenneturva

Artikkeli on julkaistu alun perin keväällä 2020.

Lue myös:

    Uusimmat