Merkel ja demarit hiovat jo neuvottelukirveitä

Saksan vaalien taistelurintama porvarihallituksen ja punavihreän opposition välillä ei kampanjan viime metreillä enää rakoillut. Silti demarien ja oikeiston suuri koalitio näyttää vääjäämättömältä. Kulisseissa hiotaan jo aseita tuleviin hallitusneuvotteluihin.

– Peer, katso ympärillesi, näin moni ihminen haluaa nähdä Saksan seuraavan liittokanslerin, sosiaalidemokraattien (SPD) parlamenttiryhmän puheenjohtaja Frank-Walter Steinmeier mylvii Berliinin Alexanderplatzin vaalitilaisuudessa.

SPD:n kansleriehdokas Peer Steinbrück virnistää pingottuneen oloisesti. Demarien ykkösketjun ympärille koottu joukko vannoutuneita demarikannattajia taputtaa, mutta vain hyvin maltillisesti. Kaikki tietävät, että Steinmeier puhuu pehmeitä – virkansa puolesta tietysti.

Steinbrückillä ei ole mitään mahdollisuuksia nousta liittokansleriksi sunnuntain vaaleissa. Hän ei ehkä kärsi samanlaista rökäletappiota kuin Steinmeier itse vuonna 2009, mutta lohduttava äänisaalis ilman hallituksen vetovastuuta on sittenkin vain laiha lohtu.

Kun Steinbrück itse nousee pyöreälle puhujakorokkeelle Berliinin syysillassa, suosionosoitukset ovat selvästi rehevämmät. Lähestyvästä tappiosta huolimatta. Alun kompuroinnin jälkeen Steinbrück on löytänyt oikean rytmin ja nostanut demarien kannatusta selvästi.

Paikalle kerääntyneet puoluejyrät kiittävät juhlimalla ehdokastaan. Syöksykierre on pysäytetty.

– Jos te haluatte tähän maahan kattavan lakisääteisen minimipalkan, teidän pitää äänestää SPD:tä, Steinbrück korostaa muutamalle tuhannelle kuulijalle.

Demarit ovat, toisin kuin oletettiin, Steinbrückin johdolla onnistuneet palauttamaan vanhan maineensa heikompiosaisten puolestapuhujana. Siksi puolueen kannatuksen odotetaan kipuavan lähelle 30 prosenttia.

Se olisi voitto, mutta ei riittävä sellainen. Liittokansleri Angela Merkelin johtama oikeistounioni (CDU/CSU) on liian vahva ja toisaalta demarien potentiaalinen hallituskumppani vihreät luisuu kohti vaalitappiota.

Väistämätön suuri koalitio

Myös Berliinin Alexanderplatzilla jokainen puolueaktiivi tietää totuuden: Saksaan kootaan vaalien jälkeen hyvin todennäköisesti oikeiston ja demarien mustapunainen suuri koalitio.

Puolueen peruskannattajat ovat kaikkea muuta kuin varauksettoman ihastuneita.

– Vaihtoehtojen pois sulkeminen ei välttämättä auta asiaa, mutta viekö suuri koalitio Saksaa eteenpäin, se on toinen kysymys, keski-ikäinen berliiniläisnainen erittelee kuunnellessaan Steinbrückin palopuhetta.

Kukaan ei sitä myönnä, mutta taatusti samaan aikaan, kun demarien ykkösketju yrittää nostaa Alexanderplatzilla vaalitunnelmaa, SPD:n päämajassa Berliinin Wilhelmstrassella, tai jossain muualla, hahmotellaan jo linjauksia hallitusneuvotteluihin. Huhujen mukaan erityisesti SPD vasemman siiven ehdot suurelle koalitiolle ovat kovat. Kattava minimipalkka esimerkiksi pitää saada. Ilman sitä hallitukseen ei lähdetä. Näin ainakin uhotaan.

Joka tapauksessa on selvää, että Steinbrückin aika parrasvaloissa on ehkä jo tulevana maanantaina ohi. Häntä ei mahdollisessa suuressa koalitiossa nähdä ministerinä.

Merkeliltä ei apua liberaaleille

Koska edelleen noin 25 prosenttia saksalaisista harkitsee kantaansa, yllätykset ovat sunnuntain vaaleissa mahdollisia. Vain yksi asia näyttää selvältä: Angela Merkel jatkaa kanslerina.

– Teillä on kaksi ääntä annettavana. Ensimmäisen annatte CDU:ta edustavalle oman vaalipiirinne ehdokkaalle. Ja toisen CDU:lle. Näin varmistatte, että minä jatkan teidän kanslerina, Merkel painottaa rauhalliseen sävyyn puolueensa vaalitilaisuudessa Hampurin vanhassa kalahuutokauppahallissa.

Väsyneen oloinen rautarouva on huolissaan, vaikka selvä enemmistö saksalaisista haluaa hänet edelleen liittokansleriksi. Näin Merkelin lähipiiristä on viime päivinä kerrottu.

Saksan liitopäivävaaleissa jokainen äänioikeutettu saa antaa kaksi ääntä. Toisen vaalipiirinsä ehdokkaalle ja toisen puolueelle tai vaalilistalle.

Merkelin nykyinen hallituskumppani, liberaalipuolue FDP yrittää haalia CDU/CSU:n kannattajilta kakkosääniä varmistaakseen yli viiden prosentin kannatuksen. Jos saalis jää alle sen, liberaalit putoavat liittopäiviltä. Merkel haluaa kaikki äänet omalle puoleelleen, varmistaakseen hyvät asemat tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Hampurin CDU:n kannattajissa on paljon niitä, jotka suorastaan toivovat, että nykyinen porvarihallitus kaatuu.

– Neljä vuotta sitten ajattelin, että porvarihallitus on ihan hyvä, mutta nyt olen kyllä enemmän suuren koalition kannalla, tyttöystävänsä kanssa Merkeliä katsomaan saapunut nuori mies myöntää.

Schäuble saattaa vetäytyä

Myös CDU/CSU:n sisällä valetaan jo kannuja mahdollisen suuren koalition linjasta ja ministeripaikoista. On esimerkiksi hyvin mahdollista, että demarit vaativat itselleen valtiovarainministerin salkun. Silloin Merkel menettää vanhan vahvan tukijansa Wolfgang Schäublen.

Merkelillä on edessään kimurantit hallitusneuvottelut erityisesti silloin, jos CDU/CSU:n kannatus putoaa selvästi alle 40 prosenttiin ja jos demarit pystyvät kurottamaan lähelle 30 prosenttia. Silloin kattavista minimipalkoista ja muista kiistakysymyksistä käydään kova vääntö.

Lue myös:

    Uusimmat