Mainos

Merjan isä tukehtui ruokaan hoitokodissa – makasi kuolleena huoneessaan kolme päivää: "Meidän odotettiin tyhjentävän huonetta, vaikka isä oli sängyllä"

Merja Humaliston isä kuoli elokuussa helsinkiläisessä hoitokodissa tukehduttuaan ruokaan ryhmäruokailussa. Traumaattisinta oli kuitenkin se, että vielä kolmen päivän jälkeen isän ruumis oli isän omassa huoneessa.

Humaliston isä oli virkeä, Alzheimeria sairastava 88-vuotias mies, joka asui hoitokodissa Helsingin Puotilassa. Humaliston oli vaikea uskoa uutista kuolemasta, sillä hän oli käynyt vielä kuolemaa edellisenä päivänä katsomassa isäänsä.

– Isä oli riski mies, naurettiin sinä päivänä paljon. Ja sitten seuraavana päivänä sain soiton, että hän oli tukehtunut ruokaan aterioidessaan muiden kanssa.

Isää yritettiin elvyttää

Humalisto lähti jättämään isälle hyvästejä vanhemman tyttärensä kanssa. Oli sunnuntai 19.8. ja kello oli kirinyt jo yli viiden illalla. 

Humalisto uskoo, että hoitohenkilökunta oli tilanteessa tehnyt kaikkensa. Isää oli yritetty elvyttää.

– Hoitajatkin olivat kyynelissä, kun saavuimme. Muut asukkaat olivat nähneet isän tukehtuvan, tilanne oli ollut siellä kaoottinen.

Lämmin päivä ja ruumis huoneessa

Tiistaina, kaksi päivää kuoleman jälkeen, Humaliston nuorempi tytär toivoi, että saisi vielä nähdä vaarin, kun ei sunnuntaina ollut mukana.

Humalisto tyttärineen oli menossa purkamaan isän tavaroita huoneesta pois, koska vuokrasopimuksen mukaan asunto pitää tyhjentää kolmen päivän kuluessa kuolemasta.

He kuvittelivat pääsevänsä katsomaan isää hoitokodin kylmiöön, mutta todellisuus oli toinen. Isä oli yhä huoneessa.

– Se oli aivan hirveää. Ulkona oli yli 20 astetta, tyttäreni meinasivat oksentaa ja pyörtyä. Hoitajat odottivat, että tyhjentäisimme huoneen, vaikka isäni makasi kuolleena siellä sängyllä!

"Ei aiheuta riskiä muille asiakkaille"

Omakotisäätiön johtaja Susanna Kiuru kertoo, että sunnuntaina meneteltiin virheellisesti, koska hätänumeroon ei soitettu. 

– Tämä oli niin äkillinen kuolemantapaus, kaikki tapahtui niin nopeasti, etteivät hoitajat ehtineet soittaa hätänumeroon. 

Kiurun mukaan muille asukkaille ei koitunut mitään riskiä siitä, kun vainaja oli huoneessaan. 

– Vainajan olo suljetussa huoneessa, jossa ovi on kiinni ja tarvittaessa ikkuna auki, ei aiheuta minkäänlaista terveysriskiä muille asiakkaille. 

2:18

Hoitokodissa tehtiin uudet ohjeet

Kiurun mukaan henkilökunta odotti omaisten tulevan katsomaan vainajaa maanantaina, minkä takia vainajaa ei siirretty kylmiöön. 

– Henkilökunta on luullut virheellisesti, että kylmiössä ei saisi jättää hyvästejä omaisille. Hoitajat myös olettivat, että on mukavampi jättää hyvästit rauhassa vainajan omassa huoneessa, Kiuru kertoo. 

Ruumisauto haki Humaliston isän lopulta tiistaina pois hoitokodista. 

Hoitokodissa on tapahtuneen jälkeen laadittu uudet ohjeet kylmiön käytöstä sekä tarkennettu hätänumeroon soittamisen tärkeyttä. 

Kantelu hoitokodin toiminnasta

Humalisto kertoo kannelleensa hoitokodin johtajan toiminnasta jo aiemmin, puolitoista vuotta sitten, Aluehallintovirastoon (Avi).

Humalisto kertoo, että kuoleman jälkeiselle torstaille sovittiin hoitokotiin hänen pyynnöstään palaveri, jossa tilanne käytäisiin läpi.

Hän kertoo, että hoitokodin johtaja ei tullut palaveriin, vaikka oli Humaliston mukaan luvannut tulla.

– Suivaannuin siitä niin, että soitin uudelleen Aviin. Sieltä kehotettiin tekemään uusi kantelu, vaikka edellinen ei johtanut mihinkään.

Hoitokoti pyytää anteeksi

Humalisto kirjoitti ensin potilasmuistutuksen Helsingin kaupungille ja sai tämän viikon keskiviikkona vastauksen hoitokodin johtajalta.

Nyt hän aikoo kuitenkin tehdä vielä kantelun Aviin.

Johtaja Kiuru pahoittelee omaisille koitunutta harmia:

– Tämä on niin valitettava asia, näin ei pitäisi päästä käymään. Ikävintä on se, miten omaiset ovat joutuneet kärsimään. Teemme kaikkemme, ettei näin tulisi enää käymään. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja