Mainos

Maarit järkyttyi ex-anoppinsa kotihoitokohtelusta Hangossa: "Ensimmäisenä vastaan tuli voimakas virtsan haju"

Laihtunut, muistisairas vanhus makasi asuntonsa sängyssä janoissaan ja nälissään.

Maarit Junnola oli syyskuun alussa käymässä entisessä kotikaupungissaan Hangossa. Samalla reissulla hän halusi käydä tapaamassa entistä anoppiaan, yksin asuvaa iäkästä naista.

Junnola meni naisen asunnolle, mutta kukaan ei tullut avaamaan ovea. Puhelimellakaan vanhukseen ei saanut yhteyttä. Lopulta Junnola soitti Hangossa asuvalle pojalleen, jolla oli avaimet isoäitinsä asuntoon.

– Ensimmäisenä oven avattuani huomasin voimakkaan virtsan hajun. Entinen anoppini makasi vuoteessaan hyvin laihtuneena ja huonokuntoisena. 

Vaikka Junnolan ja ex-anopin tapaamisesta olikin aikaa, oli hänen poikansa käynyt tapaamassa mummoaan ja näyttänyt tapaamisesta ottamiaan kuvia Junnolalle. 

– Tuntui, että vaikka kuvien otosta oli vain muutama viikko, oli hän laihtunut entisestään. 

Janoinen vanhus makasi sängyssä

Dementiaa sairastanut nainen ei tunnistanut tulijoita, mutta ilahtui Junnolan mukaan kuitenkin käynnistä. Nainen oli myös janoinen ja hän pyysi saada juotavaa. Junnola lämmitti naiselle myös nakkeja mikrossa. 

– Kun toin ne hänelle, ei hän edes muistanut niitä pyytäneensä. Se kertoo tietysti dementian tasosta. 

Olosuhteista huolimatta Junnolan mukaan viimeinen tapaaminen anopin kanssa oli lämminhenkinen ja mukava. Vanhus oli myös suuri eläinten ystävä, joka ilahtui erityisesti Junnolan mukana olleista koirista.  

Ruuaksi yksi Omar-karkki

Ennen lähtöä Junnola selaili anopin hoitopäiväkirjaa. Kyseiseltä päivältä merkintää käynnistä ei ollut. Naisella oli kodinhoitosopimus Hangon kaupungin kanssa. 

– Kirjausten mukaan hän oli vähällä ruualla ja hoidolla, hygieniakin oli puuttellista. Asiaa pohdiskeltuani päätin tehdä ilmoituksen kriisipäivystyksen sosiaalityöntekijälle.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Hangon lehden mukaan aiemmissa kodinhoitajien merkinnöissä oli vain kerrottu, ettei asiakas ollut juonut tai syönyt tai että hän oli syönyt vain Omar-karkin. Lääkkeet olivat koskemattomina annostelijassa.

Kuoli myöhemmin sairaalassa

Kolme päivää myöhemmin Junnolan ex-mies kävi tapaamassa äitiään. Tuolloin nainen oli niin huonossa kunnossa, että hänet vietiin sairaalaan. Nainen kuoli sairaalassa muutamia päiviä myöhemmin. Naisen todettiin kärsineen aliravitsemuksesta, nestehukasta ja alilämmöstä. Hänellä oli myös haavaumia kehossaan. 

– Olin järkyttynyt ja kauhuissani, kun olin lukenut, että vanhusten hoito on huonolla tolalla. Kyllähän tämäkin sitä todistaa.

Junnolla kertoo soittaneensa vanhuksen hoidon laiminlyömisestä poliisille. Poliisi taas kehotti ottamaan yhteyttä potilasasiamieheen. 

– Viimeisten tietojen mukaan sairaalasta olisi tehty ilmoitus poliisille. Tämä täytyy tutkia loppuun asti. 

Junnola ihmettelee, että surua käsittelevien omaisten on vielä jaksettava tehdä ilmoituksia viranomaisille.  

– Siinä tilanteessa ilmoituksia ei välttämättä jakseta tehdä, vaikka epäkohtia huomattaisiinkin.

Kaupunki ryhtynyt toimiin

Hangon kaupungin iäkkäiden palvelupäällikkö Leena Hytti kertoo MTV Uutisille, että sai yhtydenoton naiselta, joka kertoi entisen anoppinsa epäillystä laiminlyönnistä.

– Tottakai tällaiseen palautteeseen suhtaudutaan vakavasti, Hytti sanoo. Hän kertoo asiasta lukemisen tuntuneen ikävältä, ja kaupunki on ryhtynyt tapahtuman tiimoilta toimeen.

– Olemme ryhtyneet sisäiseen selvitykseen, jossa selvitetään mitä on tapahtunut. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.