Meriteollisuuden ahdinkoon tilaushelpotuksia

Työryhmä esittää 10 julkisen alushankinnan aikaistamista meriteollisuuden tilaus- ja työllisyystilanteen helpottamiseksi

Elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle luovutetussa raportissa on useita merivoimien sotilaskäyttöön tarkoitettuja aluksia, liikennehallinnon yhteysaluksia ja maantielauttoja sekä rajavartiolaitoksen aluksia. Osassa hankkeista on mukana öljyntorjuntavalmius.

Hankkeiden kotimaisuusaste on korkea ja ne kaikki voivat käynnistyä tämän ja ensi vuoden aikana. Hankintojen kokonaisbudjettivaikutus olisi noin 160 miljoonaa euroa. Aikaistettavat julkiset hankinnat kilpailutettaisiin voimassa olevan hankintalainsäädännön mukaisesti.

Muutakin takataskussa

Esitys sisältää muun muassa laivanrakennuksen innovaatiotuen rahoituksen lisäämisen ja erilaisten

Euroopassa käytössä olevien tukimuotojen, kuten tax lease -veromallin vaikutusten selvittämisen suomalaisen meriteollisuuden tasavertaisten kilpailuedellytysten kannalta.

Työryhmän esitykset käsitellään osana muiden hallinnonalojen hanke-esityksiä valtiovarainministeriön investointeja ja julkisia hankintoja koskevassa työryhmässä.

Tilanne heikko

Meriteollisuuden tilanne on heikentynyt nopeasti. Uusia tilauksia ei ole saatu juurikaan viime kesän jälkeen. Nykyisten tilausten valmistumisen jälkeen on odotettavissa jopa 1–2 vuotta kestävä tauko telakkatyön eri vaiheissa. Työllisyysvaikutukset ulottuvat koko meriteollisuusverkostoon ml. suunnittelu, telakat ja alihankkijat sekä välillisesti paljon laajemmalle, mikäli uusia tilauksia ei tämän vuoden aikana saada. Pelkästään STX Finlandin Suomen telakoilla arvioidaan 1 500 henkilön olevan lomautettuna loppuvuonna. Muun verkoston osalta vähennystarpeeksi on arvioitu noin 2 200 henkilöä.

Työryhmän puheenjohtajana toimi johtaja Risto Paaermaa työ- ja elinkeinoministeriöstä. Työryhmässä olivat edustettuina myös valtiovarainministeriö, puolustusministeriö, Suomen ympäristökeskus, Teknologiateollisuus ry ja Meriteollisuusyhdistys ry. Työryhmä kuuli laajasti selvitykseen liittyviä tahoja.

(MTV3)

Katso Markus Pirttijoen juttu (Kauppalehden Talousuutiset 20.5.2009)

Lue myös:

    Uusimmat