Merilevää koitetaan kasvattaa polttoaineeksi

Shell öljy-yhtiön mukaan levät ovat lupaava raaka-aine, sillä ne tuottavat hehtaaria kohden huomattavan paljon kasviöljyä.

Öljy-yhtiö Shell kokeilee merilevien kasvattamista biopolttoaineiden valmistamiseksi. Yhtiön mukaan levät ovat lupaava raaka-aine, sillä ne tuottavat hehtaaria kohden vähintään viisitoista kertaa enemmän kasviöljyä kuin palmu, rapsi, soija tai trooppinen kasvi jatropha.

-Levästä voi tulla merkittävä, ympäristöystävällinen raaka-aine diesel-tyyppisiä biopolttoaineita valmistettaessa, arvioi Shellin varapääjohtaja Graeme Sweeney.

Palmuöljy on herättänyt runsaasti vastustusta, sillä sen käytön on väitetty johtavan sademetsien tuhoutumiseen. Öljykasvit vievät myös viljelymaata ruokakasveilta.

Shellin mukaan leväviljelmillä ei ole näitä ongelmia, sillä leviä viljellään vesialtaissa eivätkä ne vie viljelymaata tai juomavettä. Levät sisältävät runsaasti kasviöljyä, ja ne voivat kaksinkertaistaa massansa useita kertoja päivässä.

Shellin ja amerikkalaisen HR Biopetroleumin koelaitos sijaitsee Havaijilla Yhdysvalloissa.

Pidemmällä aikavälillä leväviljelmät voivat myös ottaa talteen hiilidioksidia esimerkiksi lähellä sijaitsevista voimalaitoksista, Shell ennustaa. Pilottilaitoksessa asian tutkimiseen käytetään pullotettua hiilidioksidia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat