Mercedekseltä raju ratkaisu? Ex-F1-kuski väittää: saksalaistalli lähtee kopiointilinjalle

7:23
Video: Max Verstappen voitti Italian GP:n

Jos joku tekee jotain hyvin, pitäisikö siitä ottaa mallia? F1-menestystalli Mercedes on pyöritellyt tätä kysymystä kohta vuoden ajan. Ex-formulakuski Marc Surer lataa nyt vankan väitteen: Mercedes lähtee kopiointilinjalle.

Kaiken taustalla ovat viime talvena voimaan astuneet isot sääntömuutokset, joiden myötä F1-autot menivät kauttaaltaan uuteen uskoon.

Mercedes päätyi ratkaisuun, jossa sillä ei ollut käytännössä ollenkaan sivuponttoneita. Esimerkiksi Red Bull ja Ferrari valitsivat täysin toisenlaisen aerodynaamisen ja jäähdytykseen liittyvän ratkaisun.

Moni F1-asiantuntija on väittänyt, että Mercedeksen alkuvuoden vaikeudet johtuivat pitkälti radikaalista ponttoniratkaisusta. Tämä johti siihen, että Mercedeksen auto pomppi hillittömällä tavalla niin pitkillä suorilla kuin mutkissa.

Mercedes päätti kuitenkin pitäytyä kyseisessä ratkaisussa, koska tallipäällikön Toto Wolffin mukaan sille oli syynsä, miksi tallin insinöörit olivat suositelleet kyseistä aerodynamiikkapakettia.

Wolff kuitenkin myönsi, että Mercedes saattaa vaihtaa ratkaisuaan kaudelle 2023.

Mercedeksen ratapuolen pääinsinööri Andrew Shovlin myönsi vastaikää, että Mercedes pohtii yhä erilaisia vaihtoehtoja. Shovlin kuitenkin totesi, että Red Bullin malli on paras.

Ainakin tällä hetkellä.

– Nopeimmassa autossa on toimivin ratkaisu, Shovlin sanoi, viitaten Red Bulliin.

Vaikka sivuponttonit eivät kerro kaikkea yhden tallin nopeudesta, on niillä oma, vahva roolinsa isossa kuvassa.

Entinen F1-kuski Marc Surer väittää, että Mercedes on jo tehnyt ratkaisunsa ensi kauden osalta.

– He kopioivat Red Bullin konseptin ja palaavat huipulle, Surer totesi Formel1.de:n Youtube-kanavalla.

Toki, nousu ei tapahdu hetkessä, sillä kyseisessä skenaariossa Mercedes kopiois mallin, jota Red Bull on käyttänyt jo vuoden ajan.

– Samaan aikaan he saivat laajasti kokemusta muun muassa pomputusongelmista. Se oli tärkeää oppia jatkoa ajatellen. He pystyivät reagoimaan vaikeuksiin paremmin kuin kukaan muu, Surer viittaa siihen, miten Mercedes on kuronut Red Bullin ja Ferrarin etumatkaa kiinni kauden aikana.

Red Bullin Max Verstappen johtaa tällä hetkellä ylivoimaisella erolla kuljettajien MM-sarjaa. Verstappenilla on 116 pisteen kaula toisena tulevaan Ferrarin Charles Leclerciin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja