Mainos

Mepit: Uskonnolla rooli Venäjän ja Ukrainan kriisissä

Europarlamentaarikot ja eurovaaliehdokkaat Hannu Takkula (kesk.) ja Mitro Repo (sd.) uskovat, että uskonnolla on rooli Venäjän ja Ukrainan kriisissä. Ehdokkaat puhuivat asiasta MTV:n nettivaalitentissä Matkalla Brysseliin.

Hannu Takkula kertoo tavanneensa uskonnollisia johtaja Ukrainassa.

– Voi sanoa, että kansan keskuudessa olevaa jonkinlaista propagandaa menee sekä Venäjän kirkon että Ukrainan kirkon välillä. Kansallismielisyys nousee molemmista hyvin voimakkaasti, Takkula sanoo.

Mitro Revon mukaan uskonto näkyy kriisissä pitkän historian vuoksi.

– Kirkko etsii uutta roolia ja olen varma, että se haluaa kantaa vastuun. Ja pyrkii tekemään parhaansa esimerkiksi olemalla aktiivisempi politiikassa. Venäjän ortodoksinen kirkko suorastaan rohkaisee pappeja poliittiseen toimintaan, Repo sanoo.

Takkulan mukaan EU:lla on tärkeä merkitys Venäjän ja Ukrainan kriisissä.

– Nyt olisi tärkeätä saada neuvottelutie. Se mitä EU voi tehdä, on mennä sinne ja vahvistaa demokratiakehitystä sekä ihmisoikeuksia. Uskonnollisella keskustelulla on oma paikkansa. Tässä kohdin tarvitaan pragmaattista otetta yhteiskunnalliseen keskusteluun, että saadaan rauhanprosessi siellä käyntiin. Tässä toki kirkoilla – koska niillä on suuri merkitys ihmisten elämässä – voi olla iso rooli siinä, että he ovat yhdessä valtion kanssa rakentamassa tämäntyyppistä keskustelua ja rauhaa, Takkula pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.