Mensa palkitsi Aku Ankka -lehden älykkäästä kielenkäytöstä

Suomen Mensa ry on luovuttanut vuoden 2014 Mensa-palkinnon suomalaisen Aku Ankka -lehden toimituskunnalle.

Mensa kiittelee palkinnon saajia heidän laadukkaasta toimitustyöstään jo useaa sukupolvea ilahduttaneen lehden toimituksessa. Mensa kiittää lehteä oivaltavasta ja luovasta suomenkielen käytöstä.

Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä muistelee MTV Uutisille erityisen ylpeänä erästä Aku Ankan numeroa, jossa toimituskunta pohti sopivaa nimiväännöstä.

– Aku Ankkahan on tunnettu näistä nimiväännöksistä. Teemme tunnetuista ihmisistä tai jutuista nimiväännöksiä. Olisiko toissa kesänä, kun mietimme porukalla bändin nimeä. Ideana oli se, että ankanpojat yritti karkottaa musiikkia soittamalla mursuja kesämökiltä. Mietittiin, mikä voisi olla sellainen bändi, joka karkottaa mursuja ja päädyttiin tekemään nimiväännös Ankkalammikon lapset. Se oli sellainen nimiväännös, että saatiin aika paljon palautetta. Piti pitkään miettiä, ennen kuin se aukesi ja mihin sillä viitataan. Sieltä tuli iloisia kommentteja, ah Children of Bodom!

Mensan palkintoperusteissa lehteä kehutaan lisäksi ajan ilmiöitä seuraavaksi ja helposti lähestyttäväksi. 

– Verbaalinen ilmaisukyky sekä sanavarasto alkavat kehittyä jo lapsena, minkä takia kieleltään monipuolisen ja kaikenikäisiä kiinnostavan lehden menestyksekäs julkaiseminen on palkitsemisen arvoinen asia, Jenni Karttunen Suomen Mensasta kertoo tiedotteessa. 

Hyyppä on iloinen yllättävältä taholta tulleesta tunnustuksesta.

– Muistan, että kun Mensa asiasta soitti ja kutsui palkintotilaisuuteen palkittavaksi, niin ensimmäiseksi tuli mieleen, että mikä radiokanava soittaa ja tekee pilasoittoa tai muuta. Sen jälkeen tuli tosi juhlava olo. Mahtava palkinto ja hieno kiitos vähän yllättävältäkin taholta. 

Aku Ankka on ilmestynyt Suomessa 1950-luvulta asti. Sillä on viikottain yli miljoona lukijaa. 

Mensa on taas kansainvälinen järjestö, jonka tarkoituksena on muun muassa älykkyyden tunnistaminen ja kehittäminen. Suomessa mensalaisia on noin 2 600. 


Lue myös:

    Uusimmat