Aku Ankan toimitukselle Suomalainen kieliteko -palkinto

Kuinka huolissaan pitää olla suomen kielen köyhtymisestä? 8:39
Katso myös: Miten huolissaan pitää olla suomen kielen köyhtymisestä? Videolla lisäksi Aku Ankan tekijän haastattelu palkitusta työstä suomen kielen eteen.

Aku Ankan toimitus saa tämän vuoden Suomalainen kieliteko -tunnustuspalkinnon. Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön myöntämän palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Palkintotoimikunnan mukaan Aku Ankalla on tärkeä rooli lukutaidon edistäjänä ja suomen kielen ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

– Aku Ankka tarjoaa rikasta suomen kieltä eikä aliarvioi lukijaansa. Tämän vuoksi lehdellä on paljon myös aikuislukijoita, toimikunnan puheenjohtaja Ari Huovinen toteaa tiedotteessa.

Suomalaisen Klubin säätiön mukaan jopa 40 prosenttia suomalaislapsista oppii lukemaan Aku Ankan avulla.

– Monille Suomeen muuttaneille ulkomaalaisille on Aku Ankka ollut korvaamaton apu kielen oppimiseen.

Hauskuutta ja oivalluksia lähes 70 vuotta

Aku Ankka on onnistunut säilymään hauskana, kielellisesti oivaltavana ja ajankohtaisena jo lähes 70 vuotta, toimikunta kiittelee.

– Parhaimmillaan lehteen syntyy elämänmittainen side. Esimerkiksi 20 000 yli 70-vuotiasta suomalaista on lukenut Aku Ankkaa katkeamatta ihan ensimmäisestä numerosta lähtien.

Toimikunta muistuttaa, että Aku Ankan toimitus on kehittänyt myös kampanjoita lukemisen edistämiseksi ja tehnyt aktiivista yhteistyötä lukutaitoa ja lukemista edistävien järjestöjen kanssa.

– Työ lukutaidon eteen on tässä ajassa erityisen tärkeää. Viimeisimmän Pisa-tutkimuksen mukaan Suomen Pisa-tulokset lukutaidossa ovat laskeneet viidenneksi eniten maailmassa. Suomi on tippunut lukutaidossa sijalle 14. Heikkoja lukijoita on jo 21,4 %. Vielä vuonna 2018 heitä oli 13,5 %. Hyvien lukijoiden määrä on vähentynyt tässä ajassa 14 prosentista 9 prosenttiin. 

– Kaikki tulokset ovat laskeneet, mutta lukutaidossa laskua on eniten.

Kieli ei säily ponnistelematta

Suomen kieli ja kulttuuri eivät säily ilman yhteisiä ponnistuksia lukutaidon vuoksi, Suomalainen kieliteko -tunnustuspalkinnon myöntäjät tähdentävät.

– Suomen suurimman aikakauslehden, Aku Ankan, panostus lukutaitotyöhön on merkittävä.

Suomalainen kieliteko -tunnustuspalkinto jaetaan Suomen kielen ja Agricolan päivänä 9. huhtikuuta.

Tämä Aku Ankka myytiin 7100 eurolla 0:30
Katso myös: Tämä Aku Ankka myytiin 7 100 eurolla

Palkinto suomenkielisen kulttuurin edistämiseksi

  • Helsingin Suomalaisen Klubin säätiö jakaa tänä vuonna kolmannen kerran Suomalainen kieliteko tunnustuspalkinnon suomen kielen käytön ja suomenkielisen kulttuurin edistämiseksi.
  • Palkinto jaetaan Suomen kielen ja Agricolan päivänä 9. huhtikuuta.     
  • Tunnustuspalkinto voidaan jakaa yksilöille tai yhteisöille, jotka Klubin määrittelemänä ajanjaksona ovat ansioituneet esimerkiksi suomen kielen tutkimuksen, opiskelun ja opetuksen, suomenkielisen journalismin, puheviestinnän, suomen kielelle, kääntämisen, kauno- tai tietokirjallisuuden julkaisemisen tai muun suomenkielistä kulttuuria edistävän toiminnan saralla.
  • Palkintotoimikuntaa johtaa johtava rehtori Ari Huovinen ja sen jäseninä ovat Helsingin yliopiston suomen kielen professori Jaakko Leino, Äidinkielen opettajain liitto ry:n toiminnanjohtaja Sari Hyytiäinen, Suomen tietokirjailijat ry:n emeritus puheenjohtaja professori Markku Löytönen, Suomen Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

Lue myös:

    Uusimmat