Vuoden nimeksi valittiin Koronavilkku – tässä perustelut sille, miksi sovelluksen nimi oli onnistunut

Aku Ankan Kääkle ja pohjoissaamen Nuohtti ylsivät kakkossijoille.Vuoden nimeksi 2021 on valittu Koronavilkku. Valinta tehtiin Nimistöntutkimuksen päivillä.

Valinnan tehneiden nimistöntutkimuksen asiantuntijoiden mukaan koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitetun mobiilisovelluksen nimi on helppo oppia ja muistaa, mikä on edesauttanut sovelluksen saamista nopeasti ja kattavasti kansalaisten käyttöön.

– Koronavilkku on hyvin näkyvä ja yhteiskunnallisesti merkittävä nimi. Se on ollut onnistunut nimivalinta, lyhyt ja helppo muistaa, perustelee valintaa STT:lle tutkijatohtori Lasse Hämäläinen Tampereen yliopistosta.

Jaetulle toiselle sijalle Vuoden nimi -äänestyksessä tulivat Kääkle ja Nuohtti. Kääkle on tuttu 70 vuotta täyttävästä Aku Ankka -lehdestä, joka tunnetaan nokkelista nimenväännöksistään.

– Google-nimestä väännetty Kääkle sopii erityisen hyvin lehden tyyliin, sillä kääk-huudahdus on yksi Ankkalinnan asukkaiden kielen tunnetuimmista piirteistä, valintaa perusteltiin tiedotteessa.

Nuohtti puolestaan on pian ilmestyvä verkkopalvelu, johon kootaan saamelaiset arkistoaineistot pohjoismaisessa yhteishankkeessa. Pohjoissaamen kielen nuottaa tarkoittava sana on sopiva vertauskuva palvelulle, ja se lienee varsin helppo lausua ja kirjoittaa myös suomenkielisille käyttäjille.

– Nuohtti on siinä mielessä mukava valinta, että se ei ole suomenkielinen nimi. Suomessa puhutaan kuitenkin monia muitakin kieliä kuin suomea, Hämäläinen sanoo.

Muut finaaliin päässeet nimet olivat Kuuloliike Korvabuusti Oy, Leikkala, Lähde ja Ruisperkele. Ehdokkaat perusteluineen ovat nähtävillä Nimistöntutkimuksen päivien verkkosivuilla.

Palkinnolla halutaan kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen

Nimistöntutkimuksen päivät on Helsingin yliopistolla vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa esitellään erisnimien tieteellistä tutkimusta.

Vuoden nimi on tunnustuspalkinto, joka annetaan kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle. Palkinnon saaja voi edustaa mitä tahansa erisnimikategoriaa, kuten paikan-, henkilön-, yritys- tai tuotenimiä. Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa.

Palkinnon voittaja valitaan seitsemän finalistin joukosta Nimistöntutkimuksen päivillä järjestettävässä äänestyksessä. Finalistit valitsee Nimistöntutkimuksen päivien järjestelytoimikunta yleisön lähettämien ehdotusten joukosta.

Palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Viime vuonna palkinnon voitti Tikkurilan kirkko.

Lue myös:

    Uusimmat