Menikö tämä äitibloggaaja jo liian pitkälle? Lääkärit: "Vaarallinen esimerkki"

Kotikätilö kehottaa tutustumaan synnytykseen etukäteen 10:21

Australialaisäidin Instagramiin lataama kotisynnytysvideo on lietsonut huolta sosiaalisen median vaikuttajien mahdollisesti hengenvaarallisesta esikuvasta, kirjoittavat muun muassa Daily Mail sekä Kidspot.

Äitibloggaaja Jessie Goetze julkaisi suositulla Instagram-tilillään jo yli 45 000 katselukertaa keränneen kotisynnytysvideon.

Videolla näkyy, miten kylpyammeessa ensimmäistä kertaa synnyttävän Jessien apuna ei ole kuin aviomies. Synnytyksen jälkeen vastasyntyneen viereen tassuttelee perheen utelias koira.

Videon jakanut nainen kirjoittaa, että hän uskoo olevan ensisijaisen tärkeää, että ensisynnytys tapahtuu kotona.


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

"Vesisynnytys ei ole luonnollinen vaihtoehto"

Daily Mail siteeraa The Daily Telegraphin haastattelemaa synnytyslääkäri Alexander Polyakovia. Lehden mukaan mies sanoi, ettei kukaan asiansa osaava henkilö suosittele kylpyammeessa synnyttämistä – varsinkaan koira vieressään.

Lääkärin mukaan kyseisen kaltaiset kotisynnytysvideot ovat vaarallisia. Ihmiset kun saattavat ottaa niistä mallia.

– Jo esihistoriallisina aikoina ihmiset tiesivät, ettei vedessä tule synnyttää. Sille ei ole mitään perusteita, Polyakov sanoo.

Hän viittaa siihen, että vedessä synnytettäessä vastasyntynyt saattaa hukkua.

Kotisynnytys on hengenvaarallinen riski 

Vuonna 2010 Medical Journal of Australia -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa huomattiin, että vaikka suunnitellut kotisynnytykset olivat marginaalisia, vauva kuoli niissä seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin sairaalassa.

HUS:n apulaisylilääkäri Veli-Matti Ulander muistuttikin kesäkuisessa Huomenta Suomen haastattelussa, että synnytysten turvallisuus liittyy olennaisesti siihen, että synnytykset ovat siirtyneet kodeista sairaaloihin.

Puolustajat vetoavat tutun ympäristön hyötyihin

Ulanderin kanssa samaan aikaan studiossa keskustellut, kotisynnytyksiä hoitava kätilö Johanna Honkanen puolestaan sanoi, että kotisynnytyksen etu on tuttu ympäristö.

Honkasen mukaan turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä synnytystä edistävät hormonit toimivat optimaalisesti.

Samoilla linjoilla on pari vuotta sitten kotonaan synnyttänytRia Malva.

– On selkeää, että jokaisen meistä on helpoin ja mukavin olla kotona.

Lue myös:

    Uusimmat