Nyt meni överiksi – liian intohimoinen suhde sisältää mustasukkaisuutta ja omistushalua

Rakkaudessa toiselle ihmiselle tulee antaa tilaa. Maanista mustasukkaisuutta tai ylenpalttista, holhoavaa rakkautta voi esiintyä paitsi kumppanien, myös vanhemman ja lapsen välillä.

Rakkaus on ihana, hellä, lempeä – ja joskus tuskainen. Rakkaus voi villintyä liiaksi ja myös vahingoittaa. Risto Saarisen mukaan rakkauden eri muodot voivat lähteä niin sanotusti ylikierroksille.

– Erilaiset rakkaudet voivat lähteä lapasesta, ne muodostuvat liian intohimoisiksi. Esimerkiksi eroottiseen rakkauteen tulee manian, mustasukkaisuuden ja liiallisen omistushalun piirteitä.

Saarinen on ekumeniikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on luennoinut opiskelijoille esimerkiksi rakkauden aatehistoriasta.

"Rakkaus antaa, rakkaus ottaa, rakkaus yllättää, rakkaus tuo iloa, mutta joskus myös surua tai pettymystä."

"Rakkaus on tosi voimakas tunne, joka tarkottaa, että välittää ihmisestä heikkouksineen. Sen takia tekee melkein mitä vain toisen puolesta."

"Rakkaus on vahva tunne. Sitä ei voi aina järjellä käsittää, mutta parhaimmillaan se lisää elämänlaatua ja antaa uskoa tulevaan!"

Saarinen antaa esimerkiksi kehitysavun, jossa on kyse lähimmäisen rakastamisesta ja auttamisesta.

– Onko apuaina hyvä asia, vai voiko tapahtua niin, että hyvä tahto auttaa muita johtaakin holhoamiseen ja siihen, että syydetään vain avustuksia eikä osata nähdä toisia tasaveroisina kumppaneina? Saarinen pohtii.

Maanista mustasukkaisuutta tai ylenpalttista, holhoavaa rakkautta voi esiintyä myös perheessä. Äiti ei anna lapsen itsenäistyä, koska haluaa rakkaudessaan tehdä tämän puolesta kaiken.

Mistä sitten tietää, että rakkaus meni överiksi? Saarisen mukaan kysymys on vaikea.

– En haluaisi antaa sellaistakaan kuvaa, että vain laimea rakkaus on hyvää. Kai se tarkoittaa sitä, että osaa myös kuunnella. Kun rakastaa toista, oli se sitten suhde kumppaniin, lapseen tai vaikka johonkin avun kohteeseen, osaisi kuunnella toisen omaa ääntä, eikä vain itseään tyrkyttäisi koko ajan, Saarinen sanoo.

– Käytän sellaista kielikuvaa, että itsekäs ihminen haluaa tehdä toisen omaksi siirtomaakseen. Tulee välttää kolonialismia, pitää kuunnella toista ja myös antaa toiselle vapaata tilaa.

Kursivoidut kohdat ovat lukijoiden vastauksia kysymykseen ”mitä rakkaus on.”

Lue myös:

    Uusimmat