Menikö juoksuinnostus överiksi? 8 merkkiä, jotka kertovat kehosi kaipaavan treenitaukoa

Kehosi viestii sinulle monin eri tavoin levon tarpeesta. Jos olet havainnut itsessäsi seuraavia merkkejä, ota muutama päivä rauhassa ja anna kehosi kerätä energiaa tuleviin koitoksiin. 

Oletko hurahtanut juoksuun vai onko tavoitteenasi joku kesän lukuisista juoksutapahtumista? Vaikka juoksu tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin, on tärkeää muistaa myös levätä. Jos elimistö ei pääse palautumaan kunnolla, se alkaa menettää voimaa ja nopeutta. Sitä sinä et taatusti halua. 

Jos huomaat itsessäsi seuraavia hälytysmerkkejä, kannattaa juoksemisesta pitää hetki taukoa. Pian huomaat, että juoksu kulkee taas entistäkin paremmin. 

1. Olet ärtynyt

Kehoosi kerääntyneet stressihormonit vaikuttavat helposti myös mieleesi. Ärtyneisyys ja mielialan lasku ovatkin yleisiä merkkejä liiallisista treenimääristä. Jos mielialasi laskee ilman muuta syytä, pidä treenitauko ja nauti elämän muista asioista.

2. Paino putoaa lyhyessä ajassa

Painonputoaminen ei aina kerro tehokkaasta liikunnasta tai onnistuneesta dieetistä, vaan se voi kertoa myös nestehukasta. Jos painosi putoaa huomattavasti yhden päivän aikana, kiinnitä erityistä huomiota nesteytykseen. Kuivuminen vaikuttaa nimittäin negatiivisesti niin fyysiseen kuin henkiseenkin suorituskykyyn, joka heijastuu seuraaviin harjoituksiisi.

3. Leposyke on kohonnut

Mittaa leposykkeesi joka aamu ennen kuin nouset sängystä. Kohonnut syke on merkki stressistä, jolloin elimistösi vapauttaa hormoneja taistellakseen vihollista vastaan. Kannattaa muistaa, että kehosi ei osaa tehdä eroa fyysisen ja psyykkisen stressin välille. Rankka työpäivä ja sen päälle tehty kovatehoinen juoksu voivat olla elimistöllesi liikaa. Jos siis huomaat leposykkeesi kohonneen, hidasta treenitahtia.

Muista, että liikunnan lisäksi myös muut elämän osa-alueet, kuten uni, ruokavalio ja stressi vaikuttavat palautumiseen. Jos elämässäsi on menossa kiireinen elämänvaihe, kiinnitä palautumiseen entistä enemmän huomiota. 

4. Virtsasi on tummanväristä

Myös vessareissut voivat viestiä treenitauon tarpeesta. Mitä tummempaa virtasi on, sitä enemmän kehosi kamppailee nestehukan parissa. Nestehukka hidastaa aineenvaihduntaasi ja vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyysi. Jos nestehukka vaivaa, muutaman päivän palauttava treenitauko on paikallaan.  

5. Tunnet itsesi väsyneeksi

Jos tunnet olosi poikkeuksellisen väsyneeksi tai väsymys jatkuu pitkään, pysähdy hetkeksi. Monet tavalliset kuntoilijatkin innostuvat usein treenaamaan liikaa, jolloin niin keho kuin mielikin väsyvät. Väsymys johtaa suorituskyvyn laskuun, mutta myös treeni-innostuksen lopahtamiseen.

6. Et saa nukuttua

Laadukas ja riittävä uni auttavat elimistöä palautumaan ja kehittävät lihaksistoa. Jo muutama huonosti nukuttu yö vaikuttaa niin muistiin, oppimiseen kuin reagointikykyynkin. Kovatehoinen treeni aiheuttaa elimistöllesi stressitilan, jolloin nukahtaminen voi vaikeutua. Jos et saa nukuttua, kokeile vaihtaa kovatehoinen treeni lempeämpään lajiin, kuten kehonhuoltoon.

7. Kärsit kivuista

Kärsitpä sitten lihaskivuista tai urheiluvammoista, elimistö tarvitsee tavallista enemmän energiaa näiden seikkojen korjaamiseen. Älä pidennä toipumisaikaa, vaan anna kehosi levätä silloin, kun se sitä eniten tarvitsee. Pian olet taas entistä elinvoimaisempana lenkkipoluilla.

8. Tulokset huononevat

Oman olotilan arviointi on hyvä mittari kertomaan, kaipaako kehosi lepoa. Jos treenisi tuntuu sujuvan huonosti useampana päivänä putkeen, pohdi, olisiko aika pitää lepopäivä. Lepopäivän tai muutaman kevyemmän treenipäivän jälkeen harjoitukset kulkevat taas entiseen tapaan.

Lähde: Runnersworld

Lue myös:

    Uusimmat